Dirijorul Christian Badea dedică generaţiei tinere repetiţia generală a spectacolelor-eveniment ”Parsifal actul I la Ateneu”, de Richard Wagner, care are loc miercuri, de la ora 19.00, compoziţie despre care spune că a fost o sursă de inspiraţie pentru filme şi cărţi celebre în rândul tinerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dirijorul Christian Badea este convins că liceenii şi studenţii au foarte multe lucruri în comun cu personajul Parsifal şi cu muzica şi miturile lui Richard Wagner, transmit organizatorii spectacolelor.

El crede că repetiţia generală, pe care le-o dedică, este cea mai bună ocazie pentru ca ei să descopere cu sufletul această lume, cu care ei sunt deja familiarizaţi, deoarece Parsifal a fost o sursă de inspiraţie pentru filme şi cărţi celebre în rândul tinerilor.

”Ei sunt deja familiarizaţi cu Parsifal, prin experienţele pe care le-au avut cu filme şi seriale precum «Lord of The Rings», «Game of Thrones» sau «Star Wars»- cu subiecte similare operelor wagneriene. De la Inelul Nibelungilor la Parsifal, toţi eroii sunt mituri medievale, care au fost preluate de Tolkien în «Lord of the Rings». Miturile sunt preluate în seriale, cum este «Games of Thrones», iar «Star Wars» nu este decât o readaptare SF a miturilor medievale. Avem Darth Vader care este Klingsor, îl avem pe Gurnemanz, care este înţeleptul Obi-Wan Kenobi şi avem băiatul (Luke Skywalker), care are un fel de sabie a luminii şi care este, de fapt, Parsifal”, explică dirijorul Christian Badea. 

”Parsifal actul I la Ateneul Român” este cel mai important eveniment cultural-muzical al anului. Sub bagheta lui Christian Badea, se vor afla soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry) şi Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai importanţi interpreţi wagnerieni din lume. 

Accesul la repetiţia generală este liber, în limita locurilor din sala mare a Ateneului Român. 

Deschiderea de gală a stagiunii 2016-2017 a Filarmonicii ”George Enescu” va avea loc vineri, de la ora 19.00. O a doua şi ultimă reprezentaţie este programată pentru sâmbătă, de la aceeaşi oră. Cele două concerte-eveniment vor avea loc cu casa închisă.

Accesul publicului este permis până la ora 18.55. Din necesităţi specifice actului artistic, uşile se vor închide la ora 19.00. După această oră, nu va mai fi permis accesul în clădirea Ateneului. Spectacolul va dura două ore, fără pauză. Nu este posibilă părăsirea sălii în timpul spectacolului.

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii ”George Enescu”, cu cea mai elevată creaţie a lui Wagner şi reprezintă o oportunitate de perfecţionare la un nivel artistic de excelenţă.

Soliştii wagnerieni de reputaţie mondială - Stefan Vinke, Petra Lang, Eric Halfvarson şi Bela Perencz - care participă la concertele-eveniment ”Parsifal”, de Richard Wagner, la Ateneul Român, vor susţine o serie de masterclass-uri pentru artiştii români interesaţi de repertoriul wagnerian.

Cursurile, care vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiţie şi o şcoală a interpretării wagneriene în România, sunt oferite gratuit de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică şi se vor desfăşura joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.