Christian Badea, dirijorul român care şi-a construit o carieră internaţională de peste 40 de ani, ce cuprinde colaborări cu prestigioase săli de concerte şi teatre de operă de pe toate continentele şi al cărui repertoriu vast se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale compozitorilor contemporani, este invitat, vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio, să dirijeze una dintre cele mai des interpretate simfonii creată vreodată: "Simfonia nr. 9 - Din lumea nouă", semnată de Dvorak.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Simfonia a fost creată în timp ce Dvořák locuia în Statele Unite, răspunzând invitaţiei de a conduce Conservatorul de la New York.

Suferind iniţial de un acut dor de casă, dar influenţat de sonorităţile tipice muzicii americane, Dvořák creează pe noul continent – unde a locuit timp de trei ani de zile înainte să revină la Praga – cele mai cunoscute creaţii ale sale. Deşi se spune că lucrarea este puternic influenţată de muzica nativă americană, se pare că e totuşi vorba de mai multă inspiraţie din folclorul Boemiei natale, ca şi cum dorul de casă a fost transpus pe portativ. Iniţial, compozitorul însuşi declarase: „Este spiritul melodiilor negrilor şi ale indienilor pe care m-am străduit să-l reproduc în noua mea simfonie”. Pe de altă parte, mai târziu, tot Dvořák mărturisea că simfonia sa este „autentic cehă”.

Din lumea nouă este una dintre cele mai cunoscute simfonii cântate astăzi pe mapamond, iar despre Dvořák se spune că a fost cel mai îndrăgit compozitor non-american în America. În 1969, acum peste 50 de ani, Neil Armstrong lua cu el pe Lună - în Misiunea Apollo 11 - o înregistrare a Simfoniei Din lumea nouă.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura operei Vespri siciliani – Verdi şi va continua cu arii din opere precum Don Carlo sau Bărbierul din Sevilla, interpretate solistic de basul american Eric Halfvarson, cu participarea Corului Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Ţuţu). Eric Halfvarson a fost aplaudat în întreaga lume, pe scene ca Staatsoper - Viena, Washington National Opera, Gran Teatre del Liceu – Barcelona, Dutch National Opera – Amsterdam, Royal Opera - Covent Garden - Londra, Metropolitan Opera – New York, Lyric Opera of Chicago, Teatrul La Fenice – Veneţia ş.a.

Christian Badea a dirijat orchestre ca Royal Philharmonic şi BBC Symphony - Londra, Orchestra Filarmonică din Amsterdam, Beethovenhalle Orchestra - Bonn, Orchestra Santa Cecilia - Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Naţională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica din Tokio etc.

Pasionat de operă, atât ca dirijor cât şi ca regizor, Christian Badea şi-a început cariera profesională în 1975 la Lincoln Center - New York - cu versiunea originală a lucrării „Povestea soldatului” de Stravinski, în dublă calitate de dirijor şi regizor. La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaţionale ale MET. A colaborat cu unii dintre cei mai importanţi cântăreţi ai ultimilor 40 de ani, precum Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Mirella Freni, Bryn Terfel, Renée Fleming, Leo Nucci, Natalie Dessay, Rolando Villazon şi mulţi alţii.

Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ştefan Gheorghiu, iar apoi a continuat la Paris, Geneva şi New York, unde a studiat vioara în paralel cu specializarea în dirijat la Conservatorul Regal din Bruxelles şi la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit clasa de dirijat la Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanţi mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.
În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi în acelaşi an a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internaţională.

După un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chénier” la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost imediat invitat să revină în 2019, pentru o nouă montare a operei „Turandot”. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2022-23.

Concertul va fi transmis în direct, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultaţi site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secţiunea Bilete. Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.