Anita Paolicchi, doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florenţa, va vorbi vineri, de la ora 12.00, despre "micro-arhitecturile" de argint care se află în colecţiile MNAR, în cadrul Conferinţei "Biserici în biserici: micro-arhitecturi liturgice".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul conferinţei vor fi prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expoziţia permanentă: chivoturile cu formă arhitecturală (multe din ele fiind mărturisiri ale frumuseţii artistice din vremea lui Constantin Brâncoveanu), dar şi câteva exemple care se află în depozitul muzeului şi care sunt puţin cunoscute publicului.

Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea câtorva teme complementare pentru înţelegerea nu numai a obiectului în sine, ci şi a societăţii în care acesta a fost creat, folosit şi păstrat. Fiind cel mai important vas sacrum, chivotul a fost folosit şi pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezintă des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce întăreşte legătura dintre ctitor şi edificiu, mai ales în momentele istorice în care apărarea ortodoxiei devine un instrument politic în combaterea presiunii atât otomane cât şi habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar şi - într-un sens mai amplu - istorice, antropologice şi teologice.

Anita Paolicchi este doctorandă în istoria artei la Universitatea din Florenţa (Şcoala doctorală inter-universitară „Pegaso”, Universităţi din Florenţa, Pisa, Siena). În anul 2015 a terminat un masterat în istoria artei la Universitatea din Pisa, cu o lucrare despre argintăriile liturgice bizantine şi post bizantine cu forma arhitecturală, iar în anul 2016 a terminat un masterat în istorie medievală şi premodernă la Universitatea din Cluj Napoca, cu o lucrare despre temele apocaliptice în operele argintarilor saşi luterani din Transilvania. Fragmente din aceste cercetări au fost prezentate la conferinţe naţionale şi internaţionale din Veneţia, Paris, Bucureşti şi Oxford.

Conferinţa marchează finalul perioadei de două luni de cercetare petrecute de Anita Paolicchi la MNAR şi va dura aproximativ o oră.

Intrarea este gratuită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.