Vernisajul expoziţiei de fotografie, intitulată „Tradiţii şi chipuri de femei din Maramureş‟, semnată de artista Mariana Scubli, va avea loc de Ziua Internaţională a Femeii, în 8 martie, de la ora 18.00, în galeria ICR Stockholm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment vor participa artista Mariana Scubli şi curatorul Dinu Dunca, arhitect stabilit în Suedia de 33 de ani, care va prezenta în limba suedeză creaţiile invitatei.

Expoziţia, finanţată de firma de arhitectură Arkiland Landskapsarkitektur AB, prezintă portrete feminine, care includ trimiteri spre tradiţii, meşteşuguri populare şi portul popular românesc din zona Maramureşului.

"Fotografia este mai mult decât o simplă declanşare, fotografia este imortalizarea clipei ce pleacă din suflet, şi care poartă în ea tot ce ai văzut, tot ce ai cunoscut în viaţa ta - toată muzica ascultată, toate randurile citite, toţi oamenii întâlniţi, toată iubirea simţită vreodată. Am ales să transmit celor ce vor să vadă, frânturi din viaţa unui neam", mărturiseşte artista.

Expoziţia „Tradiţii şi chipuri de femei în Maramureş‟, care va cuprinde aproximativ 100 de fotografii etnografice din zona de nord a României, va rămâne deschisă de luni până vineri, între orele 11.00-16.00, în perioada 8-29 martie 2024, în galeria ICR Stockholm (Skeppsbron 20).

Mariana Scubli are un master în arte vizuale, este membru în Varadinum Foto-Club Oradea şi în Asociaţia Euro Foto Art – Oradea, membru al Asociaţiei Artistilor Fotografi din România (AAFR), membru al Global Photographic Union (GPU). Artista este pasionată de fotografia etnografică, de dimensiuni mari, care prezintă peisaje, tradiţii, meşteşuguri şi porturi populare.  A colaborat în proiecte pentru obţinerea de fonduri europene destinate conservării tradiţiilor în Maramureş. A fost distinsă cu numeroase premii şi a avut participări la saloanele de artă fotografică internaţionale şi naţionale. În străinătate, a expus, din anul 2019, în Franţa, Ucraina, Ungaria, Spania, Italia, China, Emiratele Arabe Unite, India, Belgia, Japonia. În 2023 a fost distinsă pentru"Cel mai bun portret" în India.

Firma de arhitectură Arkiland Landskapsarkitektur AB, reprezentată de  arhitect LASR/MSA Dinu Dunca, care este şi curatorul expoziţiei, a susţinut organizarea, în Suedia, a mai multor evenimente culturale, printre care se numără concertul Fraţilor Petreuş, în aprilie 2018, şi expoziţia Corinei Preda-Perianu, vernisată în decembrie 2022 la sediul ICR Stockholm.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.