China a trimis, marţi, trei noi astronauţi către staţia spaţială, unde vor efectua în câteva zile primul schimb de echipaj pe orbită din istoria ţării, potrivit mass-media oficiale, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava spaţială pentru această misiune Shenzhou-15 a fost propulsată de o rachetă Long March 2F, care a decolat la ora locală 23:08 (15.08 GMT) din centrul spaţial Jiuquan din deşertul Gobi (nord-vest), a anunţat noua agenţie de presă chineză, care citează agenţia spaţială responsabilă cu zborurile cu echipaj (CMSA). 

Astronauţii, trei bărbaţi, vor rămâne şase luni în spaţiu. 

Iniţial, vor locui cu cei trei colegi (inclusiv o femeie) din misiunea anterioară Shenzhou-14, care se află pe staţia spaţială de aproape jumătate de an şi care se vor întoarce pe Pământ în câteva zile.

Pentru prima dată în istorie, două echipaje chineze vor schimba ştafeta pe orbită.

Numită în chineză Tiangong („Palatul Ceresc”), cunoscut şi prin acronimul său CSS (pentru „staţia spaţială chinezească” în engleză), staţia spaţială are acum structura sa finală în formă de T, cu trei module.

Dar mai trebuie făcute diverse setări şi ajustări în timpul acestei misiuni Shenzhou-15 care va fi „ultima dedicată construcţiilor”, a explicat CMSA.

Echipajul trimis în spaţiu marţi include, aşa cum se obişnuieşte, trei piloţi de vânătoare ai Armatei.

Comandantul misiunii este Fei Junlong, un veteran al Shenzhou-6 (2005). El face echipă cu Deng Qingming şi Zhang Lu, pentru care este primul zbor spaţial. 

Echipajul Shenzhou-15 va efectua, de asemenea, trei sau patru ieşiri în spaţiu pentru a continua să monteze echipamente în afara staţiei, a spus CMSA.

Tiangong are dimensiuni similare cu fosta staţie ruso-sovietică Mir. Durata sa de viaţă ar trebui să fie de cel puţin 10 ani.

China a fost determinată să-şi construiască propria staţie din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la SSI. 

Investeşte de câteva decenii miliarde de euro în programul său spaţial.

China şi-a trimis primul astronaut în spaţiu în 2003. La începutul lui 2019, o navă a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială.

În 2021, China a trimis un mic robot pe suprafaţa lui Marte şi intenţionează să trimită oameni pe Lună până în 2030.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.