În contextul în care miercuri a început procesul atentatelor din ianuarie 2015, francezii susţin în proporţie de 59% publicarea în 2006 a caricaturilor din Charlie Hebdo despre profetul Mahomed, în urma cărora a avut loc un atentat sângeros, potrivit unui sondaj realizat atunci pentru La Croix.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicarea celor 12 caricaturi cu Mahomed în 2006 a declanşat, înaintea acestei drame, reacţii dure la adresa ziarului satiric. 

Două treimi din populaţia franceză afirmă că nu înţelege indignarea pe care aceste caricaturi o pot provoca musulmanilor. 

În schimb, 69% dintre musulmanii francezi chestionaţi cred că jurnaliştii "au greşit" când au publicat aceste desene, "căci reprezenta o provocare inutilă". 73% dintre musulmanii întrebaţi declară că înţeleg indignarea declanşată de aceste publicaţii, faţă de doar 29% dintre francezi.  

8% dintre francezi, o cincime fiind musulmani, nu condamnă atentatul de la Charlie Hebdo. O statistică care ia amploare la persoanele cu vârste între 15-24 de ani: 21% dintre tinerii francezi şi 26% dintre tinerii francezi musulmani nu-i condamnă pe jihadişti. 

La întrebarea "Imaginaţi-vă că vă aflaţi în ianuarie 2015 a doua zi după atentat, aţi participa la manifestaţiile viitoare?", 25% dintre francezii musulmani întrebaţi ar fi participat la "injuriile şi provocările din timpul ceremoniilor în onoarea victimelor". 

59% dintre musulmani ar fi participat la momentul de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Charlie Hebdo, faţă de 80% dintre francezi în totalitatea lor. 

Potrivit Le Figaro, 61% dintre musulmanii chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că "Islamul este singura religie adevărată" şi 29% dintre ei aprobă fraza "Islamul este incompatibil cu valorile societăţii franceze". 

Această anchetă a fost făcută pe un eşantion de 1.020 de persoane reprezentative care trăiesc în Franţa metropolitană cu vârste de peste 15 ani, afirmă IFOP. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.