CGMB a avizat joi amenajarea unui Teatru temporar, pe structură metalică, în centrul Capitalei, pentru teatrele rămase fără săli de spectacol în perioada lucrărilor de reabilitare şi consolidare sau care nu mai pot folosi sălile proprii şi joacă pe alte scene bucureştene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul general Gabriela Firea a precizat că este vorba despre "o împuternicire pentru demarare proceduri legale”.

"Asta înseamnă că doar împuterniciţi demararea procedurii. Va exista un concurs, o licitaţie, nu se realizează prin selecţie directă. Este doar împuternicirea demarării acestui proiect. Am explicat liderilor de grup că în Bucureşti majoritatea teatrelor necesită modernizări, consolidări. În Bucureşti nu există o altă sală în care teatrele să se poată reloca. Au făcut acest lucru în săli de spectacol din mall-uri, dar i-a costat foarte mult. Atunci am venit cu această propunere să construim acest obiectiv în care să activeze, pe rând, toate teatrele. Ulterior, construcţia va rămâne pentru alte activităţi tot din domeniul cultural. Nu va fi distrusă. Este nevoie urgentă să relocăm teatrele din Capitală pe rând. Cum va arăta, design, arhitectură, sunt lucruri care vor fi stabilite prin licitaţie care va avea caiet de sarcini", a declarat Firea.

În raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre se arată că multe teatre sunt în situaţia de a juca pe alte scene bucureştene, nemaiavând posibilitatea de a folosi sălile proprii de spectacole.

“În prezent, la nivelul Municipiului Bucureşti este foarte dificil să se găsească săli de spectacol disponibile pentru a suplini nevoile teatrelor în situaţie de readaptare a agendei de spectacole. (...) Prin realizarea obiectivului de investiţii «Teatru temporar», Municipiul Bucureşti doreşte să rezolve o problemă majoră, dar şi să se înscrie într-o direcţie de inovaţie arhitecturală ce poate fi transformat în capital de imagine şi turistic al oraşului. Există numeroase studii de caz pe plan internaţional despre beneficiile pe care le aduc investiţiile de infrastructură culturală şi mai ales în crearea aşa-numitelor «land-mark-uri»: clădiri sau monumente cu arhitectură deosebită”, scrie în raportul citat.

În acelaşi document se mai arată că, pe baza analizei sălilor de teatru existente, s-a estimat un necesar de 400-500 de locuri de spectacol, fiind necesară realizarea unui teatru temporar, amplasat în centrul Capitalei, cu acces auto, unde se poate ajunge uşor şi cu mijloacele de transport în comun.

Hotărârea propune realizarea unui pavilion cu arhitectură inovativă, care să aibă o îmbinare echilibrată a elementelor clasice cu materialele şi tehnicile moderne de execuţie.

“Fiind vorba de o construcţie temporară, fără caracter permanent, se propune realizarea unei construcţii uşoare, cu structură metalică, toate finisajele şi dotările interioare vor fi gândite în concordanţă cu specificul inovativ al proiectului. Construcţia va trebui să îndeplinească performanţele specifice desfăşurării spectacolelor, precum şi normele de securitate seismică şi cele referitoare la incendiu şi impactul asupra mediului”, se mai arată în raportul de specialitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.