Aproximativ 30 de obiecte precolumbiene au fost adjudecate pentru 2,5 milioane de euro, marţi, la Paris, în cadrul unei sesiuni de vânzări organizată de casa Christie's, dar contestată de Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (Inah) din Mexic, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestui organism mexican, care a cerut justiţiei să lanseze o acţiune în Franţa, aceste piese de cult în special aztec şi maya, "sunt proprietatea naţiunii, inalienabile, imprescriptibile şi inaccesibile". 

O mască, aparţinând civilizaţiei Teotihuacàn (450-650) a fost adjudecată marţi la 437.500 de euro, care "nu ar fi de fabricaţie veche", a fost estimată de directorul Institutului mexican cu câteva zile înainte de vânzare. 

"Vânzarea Quetzalcoatl a respectat cadrul unei proceduri de vânzare publică transparentă şi conform legii", a spus Beverly Bueninck, directoare de comunicare la Christie's Paris pentru Le Figaro.

Christie's a mai precizat că "nu a primit nicio dovadă care să ne permită să contestăm legalitatea vânzării, adăugând că nicio acţiune judiciară nu a fost lansată în Franţa în legătură cu aceste obiecte".

"Vânzarea Quetzalcoatl a generat 2.539.125 de euro", a afirmat Beverly Bueninck. Acest rezultat este cel mai mare atins la o licitaţie de artă precolumbiană la Christie's Paris. 

Ofertanţii internaţionali au fost foarte activi pe internet, prin telefon şi în sală. "Aceste rezultate ne întăresc poziţia pentru că există o cerere consistentă pentru o piaţă legitimă de artă precolumbiană pentru care jucăm un rol important de mult timp". 

De mai mulţi ani, Mexicul a întreprins acţiuni de recuperare a patrimoniului istoric găsit în colecţiile private din lumea întreagă, dar s-a lovit de dificultăţi în a recupera piesele din Franţa din cauza legislaţiei sale. În 2019, Mexicul a ceut deja, în zadar, anularea unei vânzări de artă precolumbiană la o licitaţie organizată de casa franceză Millon. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.