Cercetătorii John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino au fost desemnaţi laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie pe 2019, a anunţat Comitetul Nobel, reunit miercuri la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino "pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion". 

Luni, cercetătorii William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2019 “pentru descoperirile lor despre cum simt celulele şi cum se adaptează la concentraţia de oxygen”.

Marţi, canadianul James Peebles şi elveţienii Michel Mayor şi Didier Queloz au fost desemnaţi laureaţii premiului Nobel pentru Fizică pe 2019 pentru “contribuţia la înţelegerea evoluţiei universului şi a locului Pământului în cosmos”.

Anul trecut, oamenii de ştiinţă Frances H. Arnold (SUA), George P. Smith (SUA) şi Sir Gregory P. Winter (Marea Britanie) au fost recompensaţi cu Nobel "pentru dezvoltarea de proteine care au soluţionat problemele chimice ale omenirii".

Potrivit nobelprize.org, când Marie Curie a fost premiată în 1911 cu Nobelul pentru Chimie ea a devenit prima persoană care deţinea două premii. Marie Curie a primit în 1903 şi Nobelul pentru Fizică.

Între 1901 şi 2017 au fost acordate 109 Premii Nobel pentru Chimie.

Dintre acestea 63 au fost acordate unui singur laureat. Patru femei au fost premiate cu Nobel pentru Chimie până acum.
Frederick Sanger a fost premiat pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980.

Cel mai tânăr laureat în Chimie este Frédéric Joliot, în vârstă de 35 de ani, care a câştigat Nobelul în 1935. Cel mai în vârstă - John B. Fenn, în vârstă de 85 de ani, care a primit distincţia în 2002.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.