Faţada clădirii Centrului Ceh şi a Ambasadei Cehiei a fost acoperită cu un nou banner, încheind, astfel, o trilogie vizuală prin care au fost sărbătorite sau comemorate evenimente din istoria recentă a Cehiei - Primăvara de la Praga, fondarea Cehoslovaciei şi, acum, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia de Catifea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încă din 1988, manifestaţiile împotriva regimului comunist începeau să fie active în Cehoslovacia, în rândurile societăţii civile auzindu-se voci din ce în ce mai pregnante. Însă, cu toate acestea, Cehoslovacia şi România au fost ultimele ţări care au ieşit de sub socialism în urma revoluţiilor.

La 17 noiembrie 1989 a avut loc o manifestaţie autorizată a studenţilor inspiraţi de mitingurile din Germania de Est şi de căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie. La câteva zile după reprimarea ei brutală, sute de mii de oameni au invadat spaţiul public - curţile dintre halele uzinelor, stadioanele, câmpiile, străzile, pieţele. Mii de înscrisuri au apărut pe vitrinele magazinelor, pe ziduri, pe coloanele clădirilor şi pe tramvaie. Spiritul civic şi discursul democratic au cucerit spaţiul public, ocupat multă vreme de puterea comunistă şi de simbolurile autoritarismului său. Vechiul regim a fost copleşit de mulţimea manifestanţilor şi de voinţa lor paşnic manifestată. Rapid, au fost luate măsurile pentru îndepărtarea regimului comunist, iar la 29 decembrie 1989, Vaclav Havel a fost ales de către Adunarea Federală ca preşedinte al Ceholovaciei. Primele alegeri electorale libere din iunie 1990 au confirmat trecerea către democraţie, iar fenomenul început în 1989 a preluat denumirea de Revoluţia de Catifea.

Centrul Ceh are deja o tradiţie în ceea ce priveşte amplasarea unui banner pe faţada clădirii, anul trecut comemorând astfel 50 de ani de la Primăvara de la Praga şi sărbătorind în acelaşi fel 100 de ani de la fondarea Cehoslovaciei.

"Aceste aniversări pot fi percepute din perspetiva reamintirii şi nostalgiei, dar pot, în acelaşi timp, să aducă în discuţie provocările prin care trece societatea actuală. Generaţia tânără tinde să îşi concentreze atenţia pe viitor şi prezent, mai degrabă decât pe trecut, iar mesajul acestui banner subliniază acest fapt. Care sunt opţiunile şi limitările ce reies din libertatea de care ne bucurăm astăzi şi din libertatea pe care o aveam până acum 30 de ani? Credem că această întrebare trebuie pusă constant, răspunsul fiind un proces continuu de căutare, în contextul actual al informării şi dezinformării", spune Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Bannerul prezintă motivul libertăţii prin alăturarea celor doi ani semnificativi în acest moment - 1989 şi 2019. Libertatea are multe înţelesuri şi substraturi, simplificarea acestui concept fiind dificilă, însă alegerea unui singur semn poate oferi un sens înţelegerii mesajului - comunicarea, libertatea de exprimare sau libertatea de a fi aşa cum alegi să fi.

Bannerul dedicat anului 1989 va rămâne pe faţada clădirii de pe Ion Ghica 11 până la finalul acestui an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.