Centenarul Bojdeucii „Ion Creangă”, primul muzeu literar din România, va fi celebrat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, de vineri până duminică, prin mai multe evenimente, între care se numără recitaluri din opera scriitorului, vernisaje şi spectacole de teatru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Bojdeuca «Ion Creangă» este primul muzeu literar înfiinţat în România, astfel încât e firesc să acordăm o atenţie specială sărbătoririi Centenarului ei. MNLR Iaşi a dedicat trei zile acestei aniversări, dar vom avea tot anul acţiuni care să marcheze secolul de când Bojdeuca s-a deschis către public, cu poveştile, povestirile şi amintirile ei”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iaşi.

Programul „Zilelor Bojdeucii” va începe vineri, de la ora 12.00, cu un recital din opera lui Ion Creangă susţinut de actorul Petru Ciubotaru. Acesta va fi urmat, de la ora 12.15, de vernisajul expoziţiei „Cărţile copilăriei (1918-2018)”, organizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi.

Prima zi a Bojdeucii va continua, de la 12.35, cu un alt vernisaj, al expoziţiei „Amintirile copilăriei: păpuşi şi personaje”, organizată în parteneriat cu Teatrul pentru copii şi tineret „Luceafărul” Iaşi. Apoi, de la ora 12.40, va fi prezentat un proiect intitulat „Bojdeuca în imaginarul artiştilor ieşeni”.

Programul zilei de vineri va continua cu două spectacole de teatru – „Catiheţii de la Humuleşti” (Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi), de la ora 12.45, şi „Harap Alb” (Trupa „Înşiră-te mărgărite”), de la ora 13.20.

Sâmbătă, de la ora 10.30, este programat un alt recital din opera lui Ion Creangă, care va fi prezentat de actorul Dionisie Vitcu, iar de la ora 10.45 va avea loc spectacolul de teatru „Punguţa cu doi bani” al Liceului Teoretic „Miron Costin” Paşcani.

Apoi, de la ora 11.00, va avea loc spectacolul „Joaca de-a…” (Trupa de Teatru „Senzorial Labirint Introspect”), iar de la ora 15.00 va fi lansat volumul „Poveştile de la Bojdeucă” (ediţie jubiliară). De asemenea, vor fi premiaţi câştigătorii Concursului Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Poveşti, ediţia a XXVI-a.

Duminică, de la ora 13.00, invitaţii vor susţine alocuţiuni, iar de la ora 13.40 va fi decernat titlul de  „Societar al Bojdeucii”.

Mai târziu, de la ora 14.00, va fi lansat un proiect intitulat „Capsula timpului”, iar de la ora 15.00 va avea loc spectacolul de teatru „Prostia omenească” (Palatul Copiilor Iaşi).

Programul va continua, de la ora 15.20, cu un alt recital din opera lui Ion Creangă (Biblioteca Publică Orăşenească „Tamara Isac” Criuleni, Republica Moldova), care va fi urmat, de la ora 15.40, de un spectacol susţinut de formaţii ale Palatului Copiilor Iaşi.

Programul dedicat Centenarului Bojdeucii este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Teatrul pentru copii şi tineret „Luceafărul” Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi şi Palatul Copiilor Iaşi. „Zilele Bojdeucii” sunt susţinute de Primăria Municipiului Iaşi, Compania Cotnari şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate”.

Iniţiativa înfiinţării Muzeului „Ion Creangă” a aparţinut Comitetului „Ion Creangă”, format din iubitori ai operei scriitorului, prieteni şi foşti elevi care, pe 15 aprilie 1918, au declarat deschisă publicului „Bojdeuca de căsuţă” în înfăţişarea sa din 1872 – 1889. În acea perioadă, Creangă a locuit aici. 

Ion Creangă s-a mutat în Bojdeucă în vara lui 1872, după ce fusese răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia. El a stat în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii. Toate „Poveştile” şi „Amintirile din copilărie” au fost scrise în casa botezată de scriitor „bojdeucă”. În vara şi toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaş al lui Creangă.

Din anul 1990, Bojdeuca lui Ion Creangă este în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, iar în interiorul său se află organizată o expoziţie care conţine piese originale, precum: un portret în ulei semnat de V. Muşneţeanu în anul 1889, cu trei luni înainte de moartea lui Ion Creangă, nisiparniţa, tocul şi călimara folosite în ultimii ani de viaţă ai scriitorului, lampa cu opt focuri, precum şi alte obiecte de gospodărie specifice casei româneşti din secolul al XIX-lea.

Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al MNLR Iaşi, între 40.000 şi 50.000 de vizitatori trecându-i anual pragul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.