Aproape de Vladimir Putin, celebrul dirijor rus Valeri Gherghiev a fost exclus din Academia Regală de Muzică Suedeză din cauza războiului din Ucraina, a transmis instituţia pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin alianţa sa strânsă cu guvernul rus care atacă acum Ucraina, considerăm că acţionează într-un mod în care ne este imposibil să nu ne distanţăm", a declarat Susanna pentru AFP Rydén, preşedintele Academiei.

„Considerăm că acest lucru este inacceptabil şi Academia nu vrea să fie asociată cu acesta”.

Membru din 2011, Valeri Gherghiev a avut o funcţie onorifică de membru străin în cadrul prestigioasei instituţii scandinave.

Aceasta este una dintre cele zece Academii Regale Suedeze, cu acelaşi titlu ca cea care acordă Premiul Nobel pentru Literatură.

Dirijorul rus fusese deja declarat persona non grata de mai multe săli de concert occidentale, din Germania, unde fusese demis din conducerea Orchestrei Filarmonicii din München, prin Franţa şi Italia.

În martie, Théâtre des Champs-Elysées din Paris anulase astfel vizita sa.

În aceeaşi zi, La Scala din Milano l-a exclus pe Valeri Gherghiev din reprezentaţiile cu o operă de Ceaikovski, după refuzul său de a se distanţa de invazia Moscovei în Ucraina.

În lumea muzicii clasice, soprana superstar Anna Netrebko, criticată pentru apropierea de preşedintele Vladimir Putin, fusese şi ea exclusă de la Metropolitan Opera din New York.

Pe 30 martie, ea a condamnat războiul împotriva Ucrainei, ceea ce a determinat excluderea ei de pe afişe în propria ţară.

Acasă, artiştilor ruşi li s-a spus să-şi manifeste patriotismul, în lipsă, să tacă, iar în ţările occidentale, să se distanţeze public de operaţiunea militară şi de regimul rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.