Traineri profesionişti din România şi din lume îşi unesc forţele la Festivalul Naţional de Improvizaţie !MPRO (15-18 septembrie) pentru cei dornici să îşi exprime latura artistică şi să (se) joace cu mai mult entuziasm. Evenimentele au loc la teatrul Recul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din SUA revine la Bucureşti celebrul Joe Bill - improvizator cu peste 25 de ani de experienţă, instructor şi regizor de spectacole de comedie, co-fondator al revoluţionarului Annoyance Theatre din Chicago, care va susţine patru ateliere de improvizaţie între 16-18 septembrie. Joe Bill a predat, a îndrumat sau a regizat actori şi scenarişti care creează pentru "Saturday Night Live", "30 Rock", "The Daily Show with Jon Stewart" şi "The Colbert Report". El este autorul apreciatului format "The Bat", prezentat în programul !MPRO 2015, şi a fost trainer invitat la !MPRO 2016.

"Scene brain/ Game brain" este un workshop dedicat modalităţilor de integrare al elementelor scenice, ideilor cu potenţial comic şi sugestiilor din public într-un spectacol lung solid, cu credibilitate şi emoţie. În cadrul atelierului The First 30 Seconds, interesul se concentrează asupra construirii primei scene dintr-un spectacol de improvizaţie. Organic Longform Basics, dedicat debutanţilor, oferă cele mai bune instrumente de structură pentru un spectacol de improvizaţie antrenant, iar Story Chain este un workshop ce ghidează participanţii în improvizarea unor poveşti de viaţă veridice şi transformarea acestora în spectacole.

Cu rădăcini adânci în Irlanda, Órla Mc Govern este o actriţă experimentată, story teller, scriitoare şi facilitatoare. Experienţa a purtat-o peste tot în lume, unde a predat şi a jucat pe scenele festivalurilor. Este Director Artistic la Festivalul Moth & Butterfly de storytelling şi improvizaţie, şi face parte din grupul de improvizatori Ohana. A scris numeroase scurtmetraje produse în Irlanda, este actriţă de televiziune şi film, şi autoarea volumelor de povestiri Dublin Folk Tales for Children şi Wild Waves & Wishing Wells (The History Press). Órla Mc Govern va susţine la Bucureşti un workshop numit Stories from the heart, dedicat modalităţilor în care poveştile personale şi cele inventate pot fi folosite pentru a explora modalităţile cele mai potrivite pentru abordarea unei compoziţii de spectacol, indiferent de formă.

Programul atelierelor este disponibil pe improfest.ro: https://improfest.ro/workshops/

Festivalul Naţional de Improvizaţie începe joi, 15 septembrie, cu un Impro Jam în care oricine poate să urce pe scenă, urmat de spectacolul din secţiunea Debut a festivalului, prezentat de Trupa Wednesday - "Tocăniţa de idei", un montaj liber, coordonat de Doina Antohi. Seara se va încheia cu "Stuck in the middle" cu Joe Bill, spectacolul în care regizorii invitaţi să creeze spectacole pentru ediţia 10 a festivalului (Bogdan Untilă, Vlad Pasencu, Delia Riciu, Ştefan Huluba şi Andrei Bratu) îl vor provoca pe Joe Bill să scoată la iveală personaje şi scene diferite fără nici o secundă de răgaz. Sugestia publicului porneşte un foc continuu de episoade improvizate care îl vor solicita, la limite psihice şi fizice, pe cel prins în mijloc. Accesul la spectacolele de joi este gratuit, în baza rezervării pe Eventbook.

Programul de vineri, 16 septembrie, se deschide cu "De poetica motus", spectacolul studenţilor la actorie, coordonat de Andrei Bratu, în care improvizatorii Miruna Uşurelu, Aurelian Culea, Răzvan Bratu, Alexandra Pribeagu, Dima Tui şi Bohor Nicholas se exprimă prin coregrafie, muzică şi poezie.

Seara continuă cu "Bivolul sună întotdeauna de doua ori", spectacol coordonat de Bogdan Untilă. Inspiraţi de stilul dramaturgului David Mamet, improvizatorii Mihaela Georgescu, Vlad Pasencu, Octavian Reghina, Adelina Toma, Răzvan Bratu şi David Moscovici se iau la trântă cu lumea necruţătoare a business-ului, într-un magazin de antichităţi.

"Generaţia Z", un spectacol regizat de Ştefan Huluba, deschide a treia seară de festival. Protagoniştii acestuia sunt elevi care vor juca pentru prima oară la Festivalul Naţional de Improvizaţie, unii dintre ei aflându-se pentru prima dată pe o scenă. Ne invită într-un univers dinamic şi ne propun să ne lăsăm purtaţi de valurile improvizaţiei.
Seara de sâmbătă, 17 septembrie se încheie cu "Shhh!", un spectacol cu scene silent şi slapstick comedy, regizat de Delia Riciu, la care participă improvizatorii Dan Miron, Dan Codreanu, Adrian Loghin, Tibi Spătăreanu, Radu Catană şi Sabina Uţă.

Duminică, 18 septembrie, publicul din Bucureşti are ocazia unică să urmărească "Dealing with it", un spectacol pus la cale de Joe Bill, despre reconectare şi felurile în care depăşim pandemia, precum şi despre evenimentele pe care le traversează întreaga planetă. Vor participa improvizatorii Doina Antohi, Adrian Loghin şi Adelina Toma (România), alături de Órla Mc Govern (Irlanda) şi Stefan Andersson (Suedia).

Ediţia a zecea a Festivalului Naţional de Improvizaţie se va încheia într-o notă romantică cu "You’ve got Improv", o comedie romantică muzicală regizată de Vlad Pasencu, despre prime întâlniri romantice, fluturi care apar în stomac în clipe în care te aştepţi mai puţin şi secrete nespuse (dar cântate). Urcă pe scenă: Adriana Bordeanu, Alex Cătănoiu, Mihaela Georgescu, Oana Laura Gabriela, Tibi Spătăreanu şi Răzvan Teodorescu.

Toate spectacolele sunt produse de festival şi prezentate în premieră.

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe Eventbook: https://eventbook.ro/festival/festivalul-national-de-improvizatie

În perioada 15-18 septembrie, la teatrul Recul, din Splaiul Unirii 160, publicul bucureştean are din nou ocazia să se bucure de spectacole inedite şi bună dispoziţie într-o lume care antrenează constant atenţia, flexibilitatea şi empatia.

Înfiinţat în 2013 de Monica Anastase, proiectul realizat de Asociaţia Tam-Tam a reuşit să atragă un public numeros cu spectacole de înaltă calitate, precum şi să susţină procesul de conectare şi evoluţie artistică într-o comunitate la extinderea căreia a contribuit constant. Cea de-a 10-a ediţie a Festivalul Naţional de Improvizaţie îşi propune să ofere o nouă formă de divertisment participativ într-o formulă specială, cu o componentă internaţională, cu resurse noi şi interesante adresate atât comunităţii de improvizatori, cât şi publicului larg.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.