„Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supravieţuire în Germania nazistă” de Gwen Strauss, o carte-document despre relaţia complexă dintre memoria colectivă şi cea individuală şi, mai ales, despre solidaritatea salvatoare, a fost lansată la editura Humanitas Fiction.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea lui Gwen Strauss este rezultatul unui extraordinar efort de documentare, menit să aducă la lumină, după mai mult de 75 de ani, povestea a nouă membre ale Rezistenţei franceze care, închise la Ravensbrück, cel mai mare lagăr de concentrare din Germania nazistă pentru femei, reuşesc să evadeze dintr-un crunt marş al morţii.

Christine, Zaza, Nicole, Lon, Guigui, Zinka, Josée, Jacky, Mena: acestea sunt numele de cod a nouă femei - toate până în 30 de ani în momentul arestării lor – care s-au opus răului: au adăpostit şi ascuns paraşutişti, au recepţionat arme, au coordonat comunicaţiile între celulele de partizani, au înlesnit treceri clandestine în Spania, au ajutat copii evrei şi familii din Rezistenţă. Prinse, au fost interogate şi torturate, pentru ca apoi să fie deportate în lagărul de la Ravensbrück. Forţate să plece într-un marş al morţii, cele nouă fac un pact de supravieţuire, dar nu cu orice preţ – „Murim sau trăim împreună. Altfel nu se poate". Incredibila lor fugă a durat zece zile, în care au traversat liniile frontului şi au ajuns la Paris. Pornind de la o documentare riguroasă, cartea lui Gwen Strauss este un omagiu emoţionant adus generozităţii şi prieteniei pe fundalul terorii naziste.

„O carte captivantă, frumos scrisă, despre rezilienţă, prietenie şi supravieţuire. Povestea rezistenţei femeilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial trebuie spusă, iar Cele nouă femei de la Ravensbrück reuşeşte din plin”, spune Heather Morris. 

Cu doar câteva săptămâni înainte de sfârşitul ce­lui de-Al Doilea Război Mondial, pe 14 aprilie 1945, la două ore după miezul nopţii, 5 000 de femei au fost scoase din lagărul de la Ravensbrück şi puse să mărşăluiască înfometate, bolnave, epuizate, către o destinaţie necunoscută. În urma acestor siluete fragile, fantomatice, păşind pe graniţa dintre viaţă şi moarte, s-au ars documente, s-a încercat ştergerea dovezilor crimelor.


Povestea a nouă femei supravieţuitoare care au găsit forţa să evadeze din acest marş al morţii începe să capete formă abia în 2002, când Gwen Strauss e încurajată să înregistreze interviul cu strămătuşa sa, Hélène Podliasky. Pentru Cele nouă femei de la Ravensbrück, cartea pe care o va dedica lui Hélène - al cărui nume de cod era Christine - şi prietenelor sale, autoarea a cercetat arhive din patru ţări, a intervievat rude şi prieteni ai celor nouă, a călătorit de mai multe ori în Germania, s-a întâlnit cu supravieţuitori ai Holocaustului şi a citit mărturii directe ale femeilor din Rezistenţa franceză.

Bestseller internaţional aflat în curs de apariţie în peste 15 ţări, „Cele nouă femei de la Ravensbrück” se alătură altor mărturii cutremurătoare publicate în colecţia „Raftul Denisei", precum „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris sau „Auschwitz, ultima staţie” de Eddy de Wind, despre ororile regimului nazist, dar şi despre curajul, bunătatea unor oameni fragili doar în aparenţă, a căror putere continuă să fie un exemplu pentru noi astăzi, când lumea se confruntă din nou, în cursul istoriei sale, cu situaţii-limită.

Născută în 1963 în Haiti, scriitoarea americană Gwen Strauss trăieşte actualmente în Franţa, unde este directoarea programului de rezidenţă artistică găzduit de Casa Dora Maar. După studii în SUA, la Hampshire College şi Wheelock College, a călătorit intens, a predat şi a lucrat în domeniul editorial. Este autoarea unor cărţi multipremiate pentru copii, dintre care amintim „Ruth and the Greenbook” (2010) şi „The Hiding Game” (2017), precum şi poetă, iar eseistica şi proza sa scurtă au apărut în publicaţiile The New Republic, Catapult, London Sunday Times şi New England Review, fiind incluse în mai multe antologii. Volumul său de poezie „Trail of Stones” (1989) a fost adaptat într-un spectacol teatral reprezentat în Germania şi Luxemburg. Bestsellerul internaţional „Cele nouă femei de la Ravensbrück. O poveste adevărată despre supravieţuire în Germania nazistă” (The Nine: The True Story of a Band of Women Who Survived the Worst of Nazi Germany, 2021; Humanitas Fiction, 2023), în curs de apariţie în peste 15 ţări şi în negociere pentru realizarea unui serial de televiziune, este povestea lui Hélène Podliasky, strămătuşa autoarei, şi a grupului care a reuşit să fugă dintr-un marş al morţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.