Biblioteca Academiei Române vernisează, luni, expoziţia „Tehnici fotografice. Unicate şi rarităţi din colecţia Bibliotecii Academiei Române“. Evenimentul va avea loc în sala "Theodor Pallady" din Calea Victoriei 125, începând cu ora 13.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Iosif Király, Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, Cătălina Macovei, coordonatoarea Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, dr. Adriana Dumitran, Biblioteca Naţională a României, şi Dragoş Andriana, curatorul expoziţiei.

Expoziţia Cabinetului de Stampe oferă vizitatorilor ocazia de a se întâlni cu cele mai valoroase elemente ale colecţiei de fotografii a Bibliotecii Academiei, alcătuită din peste 400.000 de imagini, pozitive, albume şi clişee negative pe film şi sticlă, daghereotipii, calotipii, hârtie sărată, hârtie albuminată, dispozitive de tehnică fotografică. 

„Fiind vorba de un fond foarte extins de fotografie, selecţia a fost dificil de făcut, dar în vremurile în care aproape orice locuitor al planetei are tehnologie fotografică de vârf în propriul buzunar şi este bombardat cu mii de imagini zilnic, aceste fotografii care au străbătut timpul şi au supravieţuit până astăzi, făcute cu tehnici primitive, acum greu de reprodus, sunt cu atât mai valoroase“ subliniază Dragoş Andriana, curatorul expoziţiei, doctorand în domeniul tehnicilor fotografice al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti.

Scopul expoziţiei este să prezinte atât profesioniştilor fotografi, cât şi vizitatorilor mai puţin familiarizaţi cu fotografia istorică şi cu tehnicile de secol XIX, imagini unicat din istoria fotografiei româneşti şi universale, fotografii în original, ele însele pline de istorii şi legende.

Astfel, vor putea fi admirate şi analizate prima fotografie atestată în Principatele Române la 1848, anume celebra calotipie semnată Carol Popp de Szathmári, înfăţişând un Cupidon cu braţele frânte, primele fotografii de război din lume realizate de acelaşi fotograf, cele şapte calotipii-portret aparţinând lui Dimitrie Sturdza Scheianu, din 1852, imagini inedite ale Războiului de independenţă de Franz Duschek, o serie originală de daghereotipii între care portretul omului politic Nicolae Bălcescu, diverse perspective asupra comunităţii de aromâni realizate sub semnătura fraţilor Manakia. Spaţiul expoziţional pune în valoare şi cele dintâi panorame ale Bucureştiului, surprinzând începutul urbanizării capitalei, precum şi stereoscopiile pe sticlă ale lui Stelian Petrescu sau celebrele fotografii cu Bucureştiul interbelic ale lui Nicolae Ionescu. Se regăsesc, de asemenea, componente de tehnică fotografică de secol XIX-XX din colecţia personală a curatorului, cercetător şi practician pasionat al fotografiei.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 29 august - 16 septembrie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9.00-14.00. Intrarea este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.