Cel mai vechi ziar studenţesc din Europa a fost salvat de la închidere după ce personalul său voluntar a strâns peste 3.000 de lire sterline în cadrul unei finanţări de urgenţă, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Student, un ziar gratuit, a fost fondat la Universitatea din Edinburgh în 1887 de către romancierul Robert Louis Stevenson, autorul romanelor "Treasure Island" şi "Kidnapped", care a fost primul editor al ziarului.

Independent din punct de vedere financiar, ziarul a fost nevoit să se închidă după ce un important agent de publicitate, asociaţia studenţilor din universitate, s-a retras dintr-un parteneriat de lungă durată în cadrul căruia ziarul acoperea alegerile asociaţiei şi publica reclame.

Publicaţia a lansat un apel iniţial de strângere de fonduri pentru a ajunge la 1.000 de lire sterline, dar editorul scoţian de ziare DC Thomson, care publică Sunday Post şi Beano, a donat 730 de lire sterline, ceea ce a făcut ca suma să depăşească 2.000 de lire sterline. Până miercuri, la ora 9.30, au fost strânse peste 3.300 de lire sterline.

Lucy Jackson, preşedinta Student's President, a declarat: "Sunt absolut uluită. Nu ne aşteptam să primim atât de mult sprijin".

Condusă ca o societate studenţească cu un nucleu de aproximativ 25 de voluntari, ea a spus că principala sursă de venit a ziarului a fost taxa de membru de 10 lire sterline pe care o percepe de la studenţi pentru a se înscrie, în loc să depindă de finanţarea de la universitate sau de la asociaţia studenţească.

"Într-un fel, este bine pentru că ne permite să rămânem independenţi din punct de vedere editorial", a spus ea. "O mare parte din reportajele noastre se concentrează pe universitate şi pe cât de rău se descurcă, într-adevăr, aşa că este foarte important să avem această independenţă". 

Cu un tiraj de 750 de exemplare la două săptămâni, The Student a încercat să obţină publicitate suplimentară de la întreprinderile locale, dar pandemia şi criza financiară au făcut dificilă cooptarea de reclame suplimentare.

Pub-urile, cluburile şi restaurantele locale au reuşit să ajungă la studenţi în mod gratuit prin intermediul reţelelor de socializare, a adăugat Jackson.

Ziarul a fost o pepinieră pentru mulţi jurnalişti şi personalităţi publice proeminente, printre care fostul lider laburist Gordon Brown, care a fost editorul său, prezentatoarea BBC Laura Kuenssberg, regretatul ministru de Externe laburist şi lider al Camerei Robin Cook, jurnalistul politic James Kirkup, Helen Pidd, Jonathan Liew şi Phil Maynard de la The Guardian şi scriitoarea Amy Liptrot.

Joe Sullivan, redactorul-şef, a declarat pentru BBC că cea mai mare cheltuială a fost hârtia pe care a fost tipărit, dar echipa a considerat că este esenţial ca ziarul să rămână tipărit, în loc să fie online, unde ar avea probleme să rămână vizibil.

"Ca publicaţie a comunităţii, având o prezenţă pe hârtie, la ghişee, în chioşcurile de ziare, în toate zonele studenţeşti din Edinburgh - fără această vizibilitate s-ar putea să nu putem supravieţui ca publicaţie digitală", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.