Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PSD referitoare la proiectul de lege prin care este asigurată continuitatea conducerii interimare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a decis că actul normativ este neconstituţional, în ansamblul său.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În data de 9 decembrie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 47 de senatori şi 109 deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2021 pentru completarea art. 46 al Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune este neconstituţională, în ansamblul său”, arată un comunicat de presă al CCR.

De asemenea, CCR, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri „excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma «întocmai şi literal» din cuprinsul art. 323 alin. (1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost modificat prin art.I pct. 35 din Legea nr. 310/2018, este neconstituţională”.

Ambele decizii sunt definitive şi general obligatorii, conform sursei citate.

Pe 28 octombrie, PSD a sesizat CCR în legătură cu proiectul de lege prin care este asigurată continuitatea conducerii interimare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Proiectul de lege adoptat de Senat şi prevede că „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

PSD arată în sesizare că, după demiterea şefilor celor două instituţii, SRTV şi SRR, Parlamentul ar fi trebuit să declanşeze procedura reglementată de art. 19 şi art.20 din lege privind numirea unui nou consiliu de administraţie. Plenul Camerelor reunite ale Parlamentului s-a întrunit în condiţii de cvorum legal şi a adoptat, cu majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor prezenţi, Hotărârea nr.32/2021 prin care a numit un director general interimar al SRR, stabilind în art. 1 alin. (2) al hotărârii că durata interimatului nu poate să fie mai mare de 6 luni.

Social-democraţii arată în sesizarea către CCR că Parlamentul avea obligaţia ca în cel mai scurt timp să promoveze procedurile legale prevăzute în Legea nr. 41/1994 de numire a consiliilor de administraţie şi de numire a directorilor generali, după expirarea interimatelor.

În textul sesizării mai este indicat faptul că atât OUG nr. 89/2021 cât şi OUG nr. 106/2021 reglementează din punct de vedere normativ o situaţie existentă şi nu o reglementare generală astfel încât nereferindu-se la un caracter normativ general încalcă alin (5) al art. 5 din Constituţie.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.