Catedrala Notre-Dame din Paris urmează să se redeschidă credincioşilor şi publicului în 2024, a declarat joi ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, la mai bine de trei ani după ce acoperişul său a fost distrus într-un incendiu masiv, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a spus că etapa de curăţare a restaurării s-a încheiat, permiţând lucrărilor de reconstrucţie să înceapă la sfârşitul verii.

Notre-Dame a fost închisă pentru restaurare, după ce incendiul din 2019 i-a ars acoperişul şi i-a prăbuşit turla.

„Suntem încrezători că 2024 va fi anul în care o mare parte a acestei lucrări va fi finalizată, anul redeschiderii catedralei pentru credincioşi şi pentru public”, a spus Abdul Malak în timp ce a vizitat situl.

La scurt timp după incendiul din aprilie 2019, preşedintele Emmanuel Macron a spus că monumentul - care datează din secolul al XII-lea - va fi reconstruit şi ulterior a promis că va fi redeschis pentru credincioşi până în 2024, când Franţa găzduieşte Jocurile Olimpice.

Catedrala va fi readusă la forma anterioară, inclusiv turla de 96 de metri proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc la mijlocul anilor 1800 şi pentru care a fost ales un nou lemn.

După finalizarea fazei de siguranţă în 2021 şi a lucrărilor de curăţare a interiorului catedralei, reconstrucţia implică în special structura acoperişului din lemn, a bolţilor şi a turnului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.