Casele colonelului Teodor Vera din cartierul evreiesc, construite la finalul anilor 1880, sunt scoase la vânzare prin Sotheby's pentru 1,6 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ansamblul de case istorice e situat în cartierul evreiesc din Capitală, mai exact pe strada Romulus, devenit monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, construit pentru colonelul Teodor Vera, comandantul Regimentului Obuziere, luptător al armatei Române în războiul pentru întregirea României din 1916 - 1919, în bătăliile de la Mărăşti şi Mărăşeşti.

Strada Romulus, din fosta mahala Lucaci, este una dintre străzile istorice de seamă ale Bucureştiului, care păstrează încă drept mărturie parfumul vremurilor de altădată. Aici a luat fiinţă, în 1867, lângă locuinţa lui Hermann I. Rieber, prima fabrică de trăsuri Rieber, care ulterior avea să devină fabrică de automobile de lux. Fie că au locuit în vile somptuoase construite în perioada antebelică, ori în blocuri cochete construite intre cele două războaie mondiale, de-a lungul timpului aici au trăit personalităţi precum Ionel Teodoreanu, M.I. Demetrescu, Anton Pann, Eugen Lovinescu, George Vraca şi Ionescu Gion.

Aici sunt întâlnite două stiluri arhitecturale care formează un mixt, compus din două case construite în etape, pe un teren de 1.030 de metri pătraţi, corpul principal în stil arhitectural Neoclasic francez, construit în anul 1888, şi corpul secundar în stil arhitectural Neoromânesc, construit în anul 1929 după planurile arhitectului Grigore Cerchez.

Arhitectura construcţiilor a fost bine conservată, elementele arhitecturale au fost restaurate după cele originale în anii 2000, păstrându-se geometria, textura şi culoarea faţadelor, a geamurilor, uşilor şi a tuturor elementelor particulare. În prezent, configuraţia generală a ansamblului reprezintă o bună oportunitate pentru multe tipuri de activităţi prin multitudinea căilor de acces, atât din stradă, cât şi din curte, a spaţiilor generoase ale camerelor, a înălţimii tavanelor şi a compartimentărilor practice.

Cladirea principală, construită în stil Neoclasic francez, are o suprafaţă desfăşurată de 708 metri pătraţi, şi e compusă din 14 camere, 2 bucătării, 5 grupuri sanitare şi 4 căi de acces. Decorată la intrarea principală, construită în rezalit, cu coloane corintice masive şi continuând cu ancadramentele uşilor şi ferestrelor, bogate în triunghiuri şi cariatide, clădirea principală reprezintă punctul de atracţie al ansamblului.

Clădirea secundară, construită în anul 1929 în stil Neoromânesc, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, cu o suprafaţă de 577 metri pătraţi, e compusă din 17 camere, 2 bucătării, 7 grupuri sanitare şi 4 căi de acces. Mai dispune şi de un subsol pe trei niveluri, dintre care unul este amenajat cu destinaţia de cramă. Întregul subsol beneficiază de aerisire naturală, are o suprafaţă utilă de 77 mp şi este compus din cramă, 5 camere de depozitare grupate pe spaţii distincte.

Starea generală de la interior este una bună, cu finisaje precum uşi din lemn masiv sculptate, ferestre înalte de 2 metri cu tâmplărie din lemn şi geam termopan, ferestre de tip velux la mansardă, pardoseală din marmură, aer condiţionat, sistem de monitorizare şi alarmă 24h, cablare interioară pentru servere proprii. Există contorizare independentă pentru apă, curent şi gaze pe fiecare corp de clădire, sistem de încălzire cu centrală proprie, calorifere cu termostat şi reglare a temperaturii pe zone.

Curtea liberă în suprafaţă de 491 mp, pavată şi dotată cu sistem de iluminare nocturnă, este compusă din două fragmente cu acces din stradă şi o curte interioară separată. Dispunerea curţii principale permite parcarea unui numar de până la 12 autoturisme.

Acest ansamblu istoric oferă multe oportunităţi din punct de vedere al destinaţiilor viitoare, în sensul că poate fi convertit într-o clinică medicală, într-un restaurant, boutique-hotel, diverse activităţi de birou, reprezentanţă, showroom sau într-un obiectiv cu destinaţie mixtă, de locuit şi de business în acelaşi timp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.