Casa londoneză în care au locuit Arthur Rimbaud şi Paul Verlaine este de vânzare, ceea ce pune în pericol un proiect prin care aceasta ar deveni loc artistic, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul relaţiei lor care a stârnit scandal, cei doi poeţi francezi ai secolului al XIX-lea au trăit mai multe luni în 1873 în această casă din cartierul Camden, în nordul capitalei britanice. Aici cei doi amanţi s-au despărţit. 

Pasiunea lor a fost transpusă pe ecran în "Total Eclipse" (1995), cu Leonardo Di Caprio în rolul lui Rimbaud, Verlaine fiind interpretat de  David Thewlis.

Casa propusă pentru vânzare la 1,75 de milioane de lire sterline (aproape 2 milioane de euro) se află pe piaţă în contextul în care proprietarul său, Michael Corby, a susţinut un proiect pentru a face "o casă a poeziei" deschisă vizitatorilor şi organizării de evenimente culturale. 

Corby nu a putut fi contactat de AFP, dar directorul general al Fundaţiei "Rimbaud şi Verlaine", Graham Henderson, a confirmat că locuinţa este de vânzare. 

"Este cu adevărat păcat. Sperăm ca domnul Corby să-şi schimbe părerea", a declarat Henderson pentru AFP, precizând să este în căutarea unei soluţii. 

Fundaţia britanică, care organizează deja evenimente artistice, speră să transforme casa într-un loc public, cu cafenea şi librărie.                

Casa a fost scoasă la vânzare în octombrie, potrivit site-ului de anunţuri imobiliare RightMove, dar descrierea nu face referire la identitatea foştilor iluştri ocupanţi.           

Situată pe strada Royal College nr. 8, casa a fost ameninţată să fie distrusă din cauza planului unui dezvoltator de a ridica locuinţe mai mici.

Artişti, precum Patti Smith sau scriitorul Julian Barnes au militat pentru salvarea ei.                

Actualul proprietar a cumpărat casa din perioada gerogiană în 2007. El a declarat atunci pentru Camden New Journal că "primul său obiectiv este să restaureze casa, apoi să o folosească pentru a promova opera celor doi poeţi".                

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.