Cărţile lui Roald Dahl nu ar trebui să fie cenzurate, a declarat vineri regizorul american Wes Anderson, care a prezentat la Veneţia cea mai recentă adaptare cinematografică a unei cărţi a autorului britanic - „Minunata poveste a lui Henry Sugar”, scrie Reuters. Regizorul, scenaristul şi producătorul american a fost distins cu premiul Cartier Glory to the Filmmaker la această ediţie a festivalului de film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Editorul celebrului scriitor de romane pentru copii a stârnit o mare vâlvă la începutul acestui an, când a ieşit la iveală că noile ediţii ale cărţilor sale au eliminat sau modificat referinţele la sex, rasă şi aspect fizic pentru a nu jigni.

În încercarea de a stinge valul de proteste, editura Puffin a declarat că va publica din nou cărţile în cursul acestui an, necenzurate. Anderson a declarat că toate operele de artă originale ar trebui să rămână nealterate.

„Probabil că sunt cea mai nepotrivită persoană pe care să o întrebaţi despre acest lucru pentru că, ştiţi, dacă mă întrebaţi pe mine: Ar trebui să i se permită lui Renoir să retuşeze unul dintre tablourile sale şi să îl modifice? Aş spune că nu”, a declarat el reporterilor la Festivalul de Film de la Veneţia.

„Cu siguranţă, nimeni care nu este autor nu ar trebui să modifice cartea cuiva. Dahl a murit”, a mai spus Anderson, care a avut un an încărcat, având în vedere că tocmai şi-a prezentat cel mai recent film, „Asteroid City”, la Festivalul de la Cannes.

„Henry Sugar” este a doua carte a lui Dahl pe care Anderson o transpune pe ecran, după filmul de animaţie stop-motion „Fantastic Mr. Fox”, care a avut un mare succes în 2009.

Spre deosebire de acel film, „Henry Sugar” nu este un lungmetraj, ci mai degrabă un film de 40 de minute, şi are în distribuţie actori reali, printre care Benedict Cumberbatch, Dev Patel şi Ben Kingsley, iar Ralph Fiennes joacă rolul autorului.

Acesta va putea fi vizionat pe canalul de streaming Netflix, care a cumpărat în 2021 drepturile de adaptare a poveştilor lui Roald Dahl.

„Într-un fel, este aproape mai mult ca o mică prezentare teatrală pe care am găsit o modalitate de a o filma”, a spus Anderson, explicând că a avut nevoie de ani de zile pentru a decide cum să filmeze povestea.

El a dezvăluit că a realizat alte câteva versiuni scurte ale poveştilor lui Dahl, printre care „Poison”, „The Ratcatcher”" şi „The Swan”, în care joacă actorul britanic Rupert Friend.

„Toate sunt ciudate, dar nu prea am altele în minte”, a spus Anderson, adăugând: „Am câteva lucruri în pregătire, dar s-ar putea să se termine cu Dahl în acest moment”.

Regizorul, scenaristul şi producătorul american Wes Anderson (autor al „The French Dispatch”, „Grand Budapest Hotel”, „The Tenenbaums”) a fost distins cu premiul Cartier Glory to the Filmmaker în cadrul celei de-a 80-a ediţii. Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica (30 august - 9 septembrie), dedicat unei personalităţi care şi-a pus amprenta în mod deosebit de original asupra cinematografiei contemporane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.