Interpretarea compoziţiei „Capriciul Român pentru vioară şi orchestră”, semnată George Enescu, oferită la ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional „George Enescu”, în septembrie 2021, de ansamblul francez Les Dissonances condus de violonistul şi directorul său artistic David Grimal, poate fi vizionată online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Singură partitură de tip concertant dedicată viorii de către Enescu, „Capriciul Român”, continuă direcţia creionată cu mult succes în Sonata a III-a pentru vioară şi pian, „în caracter popular  românesc”: aduce în prim-plan o virtuozitate violonistică frustă, brodată pe sonorităţile şi pe alura improvizatorică a muzicii tradiţionale, iar funcţia de „taraf” acompaniator revine de această dată orchestrei.

Enescu a schiţat fragmente din „Capriciul Român” în diferite momente din perioada 1925 - 1949, neajungând niciodată să finalizeze lucrarea. Acest portret stilizat al lăutarului român pe care îl ascultăm în prezent în programele de concert i se datorează în egală măsură compozitorului Cornel Ţăranu, care a restaurat şi întregit opusul cvadripartit, pornind de la numai 20 de pagini orchestrate în manuscris şi de la o parte a patra care nu exista decât la nivel de intenţie. Nu în ultimul rând, travaliul de reconstituire a virtuozităţii violonistice enesciene – prin adăugarea de ornamente ce îmbogăţesc atât dimensiunea expresivă, cât şi pe cea tehnică – i se datorează violonistului Sherban Lupu, care a oferit şi prima audiţie a lucrării enesciene.

Înregistrarea Capriciului Român în interpretarea lui David Grimal şi Les Dissonances, disponibilă pe festivalenescu.ro, împreună cu filmele documentare despre ediţiile din pandemie ale Concursului şi Festivalului „Enescu”, reprezintă contribuţia Festivalului Internaţional „George Enescu” la spaţiul virtual realizat de Ministerul Afacerilor Externe pentru marcarea Zilei Naţionale a României, promovat prin intermediul celor peste 150 de misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.