Portul croat Rijeka de pe ţărmul Mării Adriatice şi-a lansat în weekend, în prezenţa a mai multor mii de persoane, festivităţile în calitate de Capitală Europeană a Culturii, titlu pe care îl împarte în 2020 cu Galway din Irlanda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rijeka, al treilea oraş ca mărime din Croaţia, este primul din ţară desemnat Capitală Europeană a Culturii. 

Mii de persoane, între care numeroşi turişti, au asistat la evenimentele şi spectacolele la care au participat sute de artişti, actori, cântăreţi şi dansatori. 

Concertul, organizat în edificiul istoric din Piaţa de Peşte, a avut în vedere istoria recentă a oraşului, graţie unei instalaţii lungi de 200 de metri care a prezentat o cronologie a evenimantelor pe bulevardul Korzo, principala arteră a urbei. 

Principalul eveniment, intitulat "Opera Industriale", a avut loc în port, loc emblematic pentru identitatea oraşului şi simbol al deschiderii sale. 

Acest eveniment "narează istoria oraşului Rijeka, port al diversităţii", deviza manifestaţiilor cultural care vor fi organizate de-a lungul anului, a declarat primarul Vojko Obersnel.

Rijeka, cu 120.000 de locuitori, care a fost port industrial prosper cu şantiere navale renumite, a avut de suferit în special de pe urma războiului de independenţă (1990-1995).

Cu un trecut bogat istoric, aparţinând diferitelor ţări în cursul secolului al XX-lea, de la imperiul austro-ungar, trecând prin anexarea de către Italia, apoi ocupaţia nazistă, integrarea în Iugoslavia, înainte de a-şi obţine independenţa, Rijeka mizează în prezent pe turism şi manifestările culturale pentru a se reface din punct de vedere economic. 

Ceremonia de deschidere a festivităţilor din Galway a avut loc duminică, la Clifden. Evenimente de deschidere vor avea loc până pe 8 februarie la Sppidal, Tuam, Ballinasloe, Portumna şi Athenry, înainte de South Park din Galway. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.