Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) le-a reamintit joi radiodifuzorilor, printr-un comunicat de presă, că au obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine, în urma unei notificări primite de la cântăreaţa de manele Denisa, care vrea ca informaţiile despre starea sa de sănătate să nu mai fie difuzate de televiziuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Gubernat a explicat, pentru Agenţia de presă News.ro, că în notificarea sa, Emilia-Denisa Răducu, care are probleme grave de sănătate, cerea să i se protejeze viaţa privată. 

”Dorea să i se protejeze viaţa privată şi să nu apară informaţii despre starea de sănătate. Aceasta era esenţa, cu trimitere la articole inclusiv din Codul Civil”, a spus membrul CNA.

Monica Gubernat a precizat că a cerut o monitorizare pentru săptămâna trecută în legătură cu acest caz. Solicitarea de monitorizare va rămâne valabilă doar în cazul în care se va dovedi că radiodifuzorii au primit notificarea Denisei. Un reprezentant al unui radiodifuzor i-a spus membrului CNA că nu a primit notificarea.

În aceste codiţii, monitorizarea va viza televiziunile Antena 1, Antena Stars, Pro TV şi Kanal D. ”Asta nu înseamnă că nu vom extinde, dar mă îndoiesc că televiziunile de ştiri au dezbătut subiectul”, a precizat membrul CNA.

Monica Gubernat a mai spus că ar propune amendă maximă, de 200.000 de lei, pentru astfel de cazuri. ”Aş propune amendă maximă. Dacă primeşti o notificare şi omul acela este într-o stare gravă de sănătate, te roagă să îl laşi în pace, că mai are cât mai are de trăit - Doamne ajută să trăiască cât mai mult şi să de facă bine, şi radiodifuzorii să se folosească de lucrul acesta mi se pare strigător la cer. Eu nu aş trece niciodată aşa ceva cu vederea”, a spus Monica Gubernat, pentru News.ro.

În comunicatul CNA este citat articolul 32 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care stipulează, la primul alineat, că niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

”Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului”, mai arată articolul menţionat, la cel de-al doilea alineat.

CNA a menţionat şi articolul 33, alineatul 3 din Cod, care prevede că este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

Un alt articol menţionat de forul audiovizual în comunicat este 46, alineatul 1 din Cod, care arată că difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.