Ştirile Pro TV prezintă campania - document care celebrează centenarul României: "100 de ani în 100 de zile", realizată cu ajutorul Arhivelor Naţionale ale României. Timp de 100 de zile, Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Rareş Nastase şi Paul Angelescu vor prezenta, an cu an, evoluţia României pornind de la 1918.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seria de mini-documentare ce vor fi prezentate în fiecare zi, la Ştirile Pro TV, va vorbi despre oameni importanţi care au construit România de astăzi, despre evenimentele care au marcat cursul istoriei noastre, dar şi despre cei care vor putea să schimbe următorii 100 de ani.

"Se apropie aniversarea a 100 de ani de la momentul culminant pentru care Romania a intrat în Primul Război Mondial: Marea Unire înfăptuită în 1918. Ştirile Pro TV celebrează evoluţia ţării şi trec în revistă principalele evenimente din fiecare an din ultimul veac. Războaie şi alianţe, căsătorii şi decese, invenţii sau înfiinţarea instituţiilor necesare în modernitate, toate acestea sunt marcate în 100 de mini-documentare în 100 de zile pentru 100 de ani de România”, a spus Cosmin Savu, cel care le va spune telespectatorilor povestea primilor 20 de ani ai României din perioada interbelică.

Una dintre cele mai dificile perioade prin care a trecut România va fi prezentată de Paul Angelescu în cadrul Ştirilor Pro TV. "Instaurarea dictaturii regale, dezmembrarea României Mari, venirea la putere a legionarilor, trecerea la dictatura militară, intrarea armatei române în cel de-Al Doilea Război Mondial pe frontul est, holocaustul din România, întoarcerea armelor şi trecerea de partea aliaţilor, primii ani ai regimului comunist şi sovietizarea economiei. Toate s-au întamplat în această perioadă (1938 - 1958) agitată din istoria României, în care la conducerea ţării au fost unele dintre cele mai controversate personalităţi ale ţării noastre", spune jurnalistul. 

Puterea sistemului comunist ajunge la cote nebănuite în perioada 1958 -1977, iar tot atunci în fruntea statului a fost Nicolae Ceauşescu. Despre aceasta etapă crucială în evoluţia României va vorbi Alex Dima. "Pe începutul acestor ani colectivizarea atinge cote maxime. În acelaşi timp, continuă şi lupta împotriva celor care se opuneau sistemului, au loc arestări masive şi mii de oameni sunt trimişi la reeducare prin muncă, sunt naţionalizate casele foştilor industriaşi. Lumea are parte de tulburări şi evenimente istorice. În România, comunismul se întăreşte. În 1965 a murit Gheorghe Gheorghiu Dej şi Ceaşescu a fost ales preşedinte. Începe marea industrializare, se interzice avortul, apare legea care prevede că cei care părăsesc ţara în mod clandestin pierd cetăţenia română. România intră în ”etapa făuririi societăţii multilateral dezvoltate" care cuprinde câteva cincinale, doctrină ce va marca dezvoltarea viitoare a României”, spune Alex Dima.

Raţionalizare, revoluţie, mineriade şi datorii externe, acestea sunt câteva dintre elementele cheie pe care le va prezenta Paula Herlo din perioada 1978 - 1997. ”100 de ani în 100 de zile e o lecţie de istorie. O întoarcere în trecut ca să ştim cine suntem şi cine am putea fi. Să învăţăm din greşelile istoriei ca să scriem următorii 100 de ani pentru generaţiile ce vin. Eu spun poveştile anilor 1978 - 1997 şi pentru mine au fost întoarcerea în copilăria mea, în anii în care comunismul a distrus tot. Le voi spune telespectatorilor totul despre cum a început raţionalizarea, cum am plătit noi, copii şi părinţii noştri, datoria externă, despre revoluţie şi mineriade, despre trecerea de la comunism la o democraţie pe care unii şi azi încearcă să o înţeleagă”, a spus Paula Herlo.

De ultima etapă a istoriei României (1998 - prezent) se va ocupa Rareş Năstase, cel care va prezenta România în plină tranziţie, cu aderarea la NATO, şi mai apoi la Uniunea Europeană, România până în zilele noastre: "Voi arăta România în plină perioadă de tranziţie, cu marea denominare, cu ruperi de alianţe politice, cu suspendarea preşedintelui şi cu mari dosare de corupţie. Sunt 20 de ani în care se vede şi boom-ul economic, şi criza, dar şi o transformare a lumii întregi, odată cu uriaşa dramă de la World Trade Center, când omenirea a cunoscut tragediile provocate de terorism. Sunt anii în care au apărut în România mall-urile şi multinaţionalele, dar a avut loc şi marea privatizare prin lichidare, cea care a măcinat, încet şi sigur, industria românească", spune Rareş Nastase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.