Premiera „Callas - Oana Pellea” de Terrence McNally, o producţie la intersecţia dintre teatru şi operă ce explorează multiplele faţete ale personalităţii sopranei Maria Callas, va avea loc î 24 şi 25 februarie, de la ora 18.30, la Opera Naţională Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa lui Terrence McNally urmăreşte un masterclass susţinut de divă la Juilliard School of Music din New York, în ultimii ani din viaţă. Traducerea, adaptarea şi regia poartă semnătura lui Laurenţiu Rusescu, iar direcţia muzicală îi aparţine dirijorului Daniel Jinga.

Formatul cursului devine pretextul unei descoperiri surprinzătoare. În timp ce le oferă indicaţii tehnice tinerilor aspiranţi la o carieră în belcanto, Maria Callas se destăinuie şi se autoanalizează. O face cu sinceritate dureroasă, explorând relaţia ambiguă cu celebritatea, cu aşteptările nesfârşite ale publicului, cu compromisurile pe care le-a făcut de-a lungul carierei fulminante.

Fiecare student îi prilejuieşte altă introspectie. Prin ochii naivei Sophie, Maria Callas îşi retrăieşte propriile îndoieli şi temeri din tinereţe. Sharon - cea ambiţioasă - o determină să-şi reevalueze standardele imposibile de perfecţiune. Iar tenorul Tony îi readuce aminte cum a iubit muzica mai presus de orice, înainte ca faima să devină o povară.

Interpretarea Oanei Pellea - de o remarcabilă complexitate dramatică şi psihologică - surprinde toate nuanţele personalităţii Mariei Callas: riguroasă şi exigentă în exprimarea artistică, dar şi romantică, vulnerabilă şi profund umană. Actriţa româncă reuşeşte performanţa de a o interpreta pe diva elenă fără a o imita, de a-i readuce pe scenă aura legendară printr-o creaţie originală.

Publicul devine martorul unei autopsii emoţionale, care disecă relaţia dintre artă şi artist. O radiografie a succesului devenit captivitate, a perfecţiunii devenite obsesie. Prin confesiunile Mariei Callas, piesa chestionează cât de înaltă poate fi ascensiunea unui talentat interpret în numele artei muzicale. Şi dacă preţul celebrităţii nu este cumva prea mare.

Bilete disponibile online pe tickets.operanb.ro şi la casa de bilete Operei Naţionale Bucureşti.

Producţia este realizată în colaborare cu compania independentă WonderTheatre. Fondatorul WonderTheatre, Andrei Boncea, este de altfel la a doua întâlnire cu povestea legendarei soprane. În 2001 a participat în calitate de producător executiv la realizarea în România a producţiei internaţionale „Callas Forever” în regia lui Franco Zeffirelli, cu Fanny Ardant şi Jeremy Irons.

Designerul de costume al filmului, Alessandro Lai, semnează de asemenea costumul Oanei Pellea în „Masterclass”.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.