Spectacolul "Călătoria lui Dante" după "Divina Comedie" de Dante Alighieri, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină, este programat pe 21 februarie, de la ora 18.00, la Sala "George Constantin" a Teatrului Nottara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Montarea marchează 700 de ani de la moartea lui Dante şi este o coproducţie Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova, şi Teatrul Poesis.

Scenariul este semnat de Emil Boroghină şi Alina Hiristea, iar regia îi aparţine Alinei Hiristea.

"Iubirea sa ideală, pasiunile puternic umane, profunda, intensa vibraţie în faţa frumuseţii l-au ridicat pe Dante Alighieri ca pe un munte înalt, către ceruri, în imensitatea literaturii medievale. Extraordinar prin grandoarea sentimentelor şi a gândirii, prin arta înaltă a poeziei şi rigurozitatea precisă a ştiinţei, prin inteligenţa speculativă cu care a spart porţile închise ale ignoranţei. (...) În esenţă, Divina Comedie nu este altceva decât mirifica poemă a iubirii infinite şi a durerii de patrie. Nimeni nu şi-a idolatrizat mai mult patria ingrată, dar totdeauna adorată, ca Dante Alighieri, pasionat cântăreţ al magnificelor ei frumuseţi, care o înscriu între minunile planetei Terra, ori al glorioasei ei istorii trecute. Nimeni nu a deplâns-o mai profund pentru nenorocirile-i prezente. Acest glas puternic de italienitate, adăugat frumuseţilor armonice ale poemei, a făcut din Divina Comedie o poemă naţională şi universală în acelaşi timp", spune Alexandru Balaci. 

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia: Actorie, promoţia 1963. Din anul absolvirii până în 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova, şi membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Naţional Marin Sorescu, Craiova, între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări - 97 - la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele. În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internaţional Shakespeare, considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Iniţial desfăşurat doar la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc şi în Bucureşti.

Bilete pentru recitalul "Călătoria lui Dante" pot fi cumpărate, online, de pe www.nottara.ro, sau de la agenţia Teatrului Nottara. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.