Spectacolul „Călătoria lui Dante”, recital al actorului Emil Boroghină după „Divina Comedie” de Dante Alighieri, va fi prezentat la Teatrul Nottara pe 11 septembrie, de la ora 18:00, în Sala „George Constantin”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Montarea marchează 700 de ani de la moartea lui Dante Aligheri şi este o coproducţie Teatrul Nottara, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Teatrul Poesis.

Scenariul este semnat de Emil Boroghină şi Alina Hiristea, iar regia îi aparţine Alinei Hiristea. Acest program a fost distins cu premiul special la gala UNITER din 2021.

Recitalul va fi prefaţat de lansarea cărţii „Lectura lui Dante”, scrisă de Laszlo Alexandru. Cartea, în trei volume ce însumează 2.000 de pagini, apărută la editura Cartier anul trecut, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România şi va fi prezentată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, în prezenţa autorului.

Emil Boroghină a absolvit în 1963 secţia Actorie a Facultăţii de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Până în 1988, a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator şi director al Festivalului Internaţional „Shakespeare”. Este preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Craiova, şi membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Est, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele. În 1994, Emil Boroghină a fondat Festivalul Internaţional „Shakespeare”, considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Iniţial desfăşurat doar la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc şi în Bucureşti.

Anul acesta se împlinesc şapte secole de la moartea poetului, filosofului şi omului politic Dante Alighieri, moment important pentru cultura europeană şi universală, eveniment sărbătorit pe parcursul acestui an în întreaga lume.

Muzeul Naţional al Literaturii Române în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul Nottara marchează acest eveniment cultural prin expoziţia „Dante în grafica românească” - Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă, prin colocviul internaţional „Dante Alighieri - 700” şi prin spectacolul „Călătoria lui Dante”, inspirat de opera „Divina Comedie” de Dante Aligheri.

Evenimentul de la Teatrul Nottara se va desfăşura în conformitate cu regulile impuse în contextul sanitar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.