Bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a fost avizat favorabil, vineri, de Comisiile de Cultură reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor cu 14 voturi pentru şi 2 împotrivă. Un amendament a fost admis, şi anume restaurarea Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, judeţul Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale are anul acesta alocată suma de 766,1 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în anul 2016. În cadrul şedinţei de avizare a bugetului, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a evidenţiat câteva surse de finanţare din buget, între acestea Festivalul "Enescu", care va primi suma de 28 de milioane de lei.
 
"Am creat un fond în vederea exercitării dreptului de preempţiune al patrimoniului mobil şi imobil. Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor istorice pe care îl derulează INP - 28.000 de lei. În anul 2017 sunt prevăzute credite de angajament în sumă de 80.000 de lei. Programul IMES va primi 800.000 de lei", a spus Ionuţ Vulpescu.

Şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă cunosc o creştere de 160,4%, de la 24,9 milioane de lei, anul trecut, la 65 de milioane de lei, pentru anul acesta.

Printre clădirile de patrimoniu de restaurat pe care Ministerul Culturii le are în vedere anul acesta se numără: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Palatul Cantacuzino, Muzeul "Enescu". 

UDMR a adus un amendament pentru consolidarea şi restaurarea monumentului Castelul Rhedey, monument istoric de interes naţional, care a fost construit în anul 1663. Suma cerută a fost de 450.000 de lei. Aici funcţionează în prezent Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Sângeorgiu de Pădure. Amendamentul a fost aprobat cu 10 voturi pentru şi 9 împotrivă. 

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.