Suedia este ţara invitată de onoare a ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (24-28 mai, Romexpo) şi prezintă peste 20 de evenimente, cu un accent special pe educaţie şi literatură pentru copii, egalitatea de gen, incluziunea socială şi promovarea diversităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nouă oaspeţi suedezi vor sosi la Bookfest: scriitori, ilustratori, editori şi manageri culturali. Programul pregătit anul acesta de Suedia include evenimente dedicate literaturii şi întâlnirilor cu scriitorii, o serie consistentă de manifestări dedicate profesioniştilor. 

Una dintre cele mai aşteptate întâlniri din programul ţării invitate este cea cu editorul Jacob Dalborg, director general în cadrul Bonnierförlagsgrupp, unul dintre cele mai importante concerne din lume - fondat la 1804, Trustul Bonnier derulează astăzi afaceri în Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie şi Europa de Est, dar şi în multe alte ţări din lume, însumând un total de peste 8.000 de angajaţi.

De asemenea, o întâlnire-eveniment care îi vizează pe toţi cei interesaţi de cărţile pentru copii şi tineret este cea cu Mårten Sandén, preşedinte al Academiei Suedeze a Scriitorilor pentru Copii, unul dintre cei mai cunoscuţi editori suedezi de astăzi.

De interes pentru cei care vor să afle mai multe despre cărţile pentru copii şi tineret editate în Suedia, dar şi despre designul de carte sunt şi evenimentele la care ia parte Stina Wirsén, designer grafic şi ilustratoare, autoare multipremiată, cu o experienţă bogată în workshop-uri de ilustraţie pentru copii.



Johannes Klenell, editor al uneia dintre cele mai vechi reviste europene de bandă desenată alternativă din lume, ”Galago”, şi al editurii cu acelaşi nume, dedicată benzii desenate, se află de asemenea pe lista oaspeţilor suedezi care vor lua parte la evenimente în cadrul Bookfest 2017.

Unul dintre evenimentele plănuite de Suedia la Bookfest 2017 va fi de interes pentru managerii culturali din România şi pentru toţi cei dornici să înţeleagă cum poveştile pot deveni ”reţete” de succes în proiectele de business - prezentarea unuia dintre cele mai importante parcuri tematice din întreaga lume: Junibacken din Stockholm. Creat din dorinţa de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren şi inaugurat în 1996 de familia regală a Suediei, Junibacken găzduieşte anual peste 1.500 de spectacole. Prezentarea proiectului la Bookfest va fi făcută de managerul cultural şi editorul de origine română Arina Stoenescu. Alături de autorităţile publice locale ea face parte din echipa care plănuieşte inaugurarea unui astfel de parc tematic şi la Bucureşti: ”Harap Alb, Casa Poveştilor”.

Pe lângă aceste evenimente dedicate profesioniştilor, programul pregătit de Suedia reuneşte peste 10 evenimente ce au în centru literatura, în prezenţa unor nume importante ale prozei şi poeziei suedeze de astăzi: Aris Fioretos, Majgull Axelsson, Cecilia Hansson sau Athena Farrokhzad. 

Suedia deţine una dintre cele mai de succes modele de piaţă de carte din lume. Ficţiunea suedeză se află în topul 10 al celor mai traduse literaturi ale lumii, cărţile autorilor suedezi văzând lumina tiparului în peste 50 de limbi, 98% dintre suedezi au vizitat la un moment dat o bibliotecă, designul de carte suedez este apreciat în întreaga lume, iar autoare precum Astrid Lindgren sau Selma Lagerlöf au reuşit să creeze personaje-cult, iubite de copiii de pe tot mapamondul (Pippi Şoseţica, Nils Holgerson). În plus, Suedia găzduieşte cea mai râvnită distincţie din întrega lume ce revine unui scriitor în viaţă, Premiul Nobel pentru Literatură, precum şi unul dintre cele mai frumoase parcuri tematice din lume: Junibacken, creat din dorinţa de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren, un centru care găzduieşte anual peste 1.500 de spectacole pentru copii.

Standul Suediei, în calitate de ţară invitată de onoare a Salonului de Carte Bookfest, ediţia a XII-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei în România, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât şi la spaţiul de evenimente AGORA din cadrul Pavilionului C4.

În spaţiul Bookfest Junior (la etaj), vor avea loc activităţile interactive pentru copii, realizate în parteneriat cu Eematico, o organizaţie autohtonă care care dezvoltă programe educaţionale bazate pe joacă. Profesorii şi educatorii din Bucureşti sunt invitaţi să participe împreună cu grupuri de 10-20 de copii între 3-12 ani la activităţile din cadrul Bookfest Junior. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.