Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat referitor la reticenţa unor artişti faţă de modificarea Legii 8, referitoare la drepturile de autor şi drepturile conexe, că îşi doreşte ca „toţi banii cuveniţi artiştilor, chiar şi cei nedistribuiţi direct, revin artiştilor, chiar dacă sub o altă formă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Organismele de Gestiune Colectivă nu au răspuns apelului de a transparentiza procedurile”, a mai precizat Gheorghiu. 

El a subliniat că la consultările pentru conturarea acestui proiect de lege au participat mulţi actanţi din zona culturală, atât reprezentanţi ai Organismelor de Gestiune Colectivă, cât şi artişti care au fost de acord principial cu propunerea de a direcţiona sumele nedistribuite către Fondul Cultural Naţional.

De asemenea, directiva UE din 2014 privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe spune că „Statele membre pot restrânge sau pot determina scopurile în care este autorizată utilizarea sumelor care nu pot fi repartizate, urmărind, printre altele, ca aceste sume să fie utilizate separat şi în mod independent pentru a finanţa activităţi sociale, culturale şi educaţionale în beneficiul titularilor de drepturi”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.