Unsprezece bijuterii din aur aparţinând patrimoniului istoric al Ucrainei, cu o valoare estimată la peste 60 de milioane de euro, au fost găsite în Spania, unde traficanţii sperau să le vândă ilegal, a anunţat luni poliţia spaniolă, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bijuteriile, "de mare valoare istorică şi economică", dispăruseră în urmă cu mai mulţi ani, după ce fuseseră expuse într-un muzeu din Kiev între 2009 şi 2013, a precizat poliţia într-un comunicat.

Cele mai multe dintre ele au fost confiscate în septembrie în cursul unei operaţiuni a poliţiei împotriva unei "reţele implicate în traficul ilegal de bunuri culturale din Ucraina", a precizat aceeaşi sursă.

Trei spanioli şi doi ucraineni au fost arestaţi în timpul operaţiunii, care a fost efectuată cu ajutorul autorităţilor ucrainene, precum şi al celor din Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord şi Cipru.

Cele unsprezece bijuterii, printre care se numără coliere, cercei şi o centură împodobită cu capete de berbec, aparţin culturii greco-scitice din secolele al VIII-lea şi al IV-lea î.Hr.

Acestea urmau să fie vândute la Madrid, potrivit poliţiei, care spune că a început ancheta după ce în 2021 a fost descoperită centura de aur, cumpărată de un om de afaceri madrilen şi depozitată într-un seif.

Această investigaţie a condus la un preot ortodox ucrainean care trăieşte la Madrid şi care, cu ajutorul unui compatriot, "falsificase documentele" care autentificau provenienţa şi proprietatea bijuteriilor, detaliază poliţia.

La acest preot au fost descoperite celelalte zece piese, însoţite de documente în ucraineană, engleză şi spaniolă menite să faciliteze vânzarea lor.

"Acestea erau piese care nu puteau fi vândute prin canalele legale obişnuite, cum ar fi casele de licitaţii", a explicat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Din acest motiv, ele fuseseră "încorporate în capitalul unor societăţi comerciale create special pentru a le da o aparenţă de legalitate", a adăugat ea.

Cele unsprezece bijuterii sunt în prezent studiate de experţi de la Muzeul Naţional de Arheologie din Spania şi de la Institutul spaniol al Patrimoniului Cultural, a precizat comunicatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.