Filmul ”Soy Nero” (2016), regizat de Rafi Pitts, a deschis, luni, competiţia Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), din care mai fac parte alte şapte pelicule semnate, între alţii, de Julio Medem, Mia Hansen-Løve, Arnaud Desplechin şi Olivier Loustau.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt foarte fericit să fiu aici”, a spus regizorul Rafi Pitts, înainte de proiecţia filmului său, pentru al cărui scenariu a colaborat cu Razvan Rădulescu, care a lucrat şi cu regizorii Cristi Puiu, Radu Muntean şi Didi Danquart. ”Am o admiraţie mare pentru cinematografia românească”,  a mai spus cineastul de origine iraniană, prezent la Cinema Elvira Popescu.

Filmul - care a fost selectat în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlinala 2016 - spune povestea lui Nero, un mexican deportat, care reuşeşte să se înroleze în armata Statelor Unite, pentru a primi cetăţenie americană.

Peliculele care vor fi prezentate la cea de-a 12-a ediţie a BIFF, ce se va desfăşura până duminică, pot fi văzute la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului.

”Noi ne concentrăm pe ce e important în cinematografia actuală. Suntem îngrijoraţi de faptul că în Bucureştiul nu mai există, în afara acestor două săli, alte cinematografe din reţeaua Europa Cinemas”, a spus Virgil Niţulescu, directorul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), a cărui sală pentru proiecţii a fost relansată în urmă cu un an.

”Regizorii noştri iau premii la marile festivaluri, dar în ţară filmele sunt  prea puţin văzute. Cred că suntem o societate schizofrenică. Nu prea ne înţelegem între noi”, a completat Virgil Niţulescu.

La ediţia de anul acesta a BIFF va fi inaugurată secţiunea ”Veneţia”, în afara competiţiei, iar spectatorii vor putea viziona cinci producţii participante la festivalul italian, filme premiate şi apreciate atât de criticii de specialitate, cât şi de public.

Vor fi proiectate filmele ”The Clan” (Argentina), de Pablo Trapero, premiat cu Leul de Argint la ediţia 2015 a Festivalului de la Veneţia, ”As I Open My Eyes” (Tunisia), de Leyla Bouzid, recompensat cu premiul publicului la Mostra 2015 şi cu trofeul pentru cel mai bun film european la Venice Days 2015, şi ”El Desconocido” (Spania), de Dani de la Torre, care a fost premiat pentru cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet, la gala premiilor Goya 2016.

De asemenea, peliculele ”The Farewell Party” (Israel), de Sharon Maymon şi Tal Granit, care a primit 14 nominalizări la Israelian Academy Awards, şi ”Argentina” (Spania), de Carlos Saura, distinsă cu marele premiu al juriului la Miami Film Festival 2016, vor rula în cadrul aceleiaşi secţiuni.

Pelicule regizate de Robin Pront, Philippe Claudel, Rachel Lang şi  Guy Édoin sunt incluse secţiunii Francofonă, în afara competiţiei.

Sylvain Auzou, fondatorul şi directorul secţiunii Venice Days (Giornate degli Autori), din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, este noul director artistic al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF). Născut în Franţa, Sylvain Auzou este directorul de programe şi directorul secţiunii Venice Day, încă de la înfiinţarea acesteia, în 2004. Între 1998 şi 2007, a fost directorul de marketing al revistei Le Film Français şi a coordonat campania de marketing pentru Marché du Festival de Cannes, iar din 2006 până în 2012, a fost directorul programului The Business Street afiliat Festivalului de Film de la Roma.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti se va desfăşura până sâmbătă, la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului, unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor şi adulţilor: proiecţii şi ateliere. Duminică, trei dintre filmele prezentate în cadrul BIFF vor fi proiectate în reluare.

Organizat de Fundaţia Charta, BIFF se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.