Beverly Cleary, reputată autoare americană de cărţi pentru copii cu o carieră de peste şapte decenii, a murit la vârsta de 104 ani, a anunţat vineri editura HarperCollins.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cleary s-a născut pe 12 aprilie 1916, în McMinnville (Oregon), şi a crescut în Portland şi Yamhill, intitulându-şi autobiografia „A Girl from Yamhill”. Ea a murit pe 25 martie, în nordul Californiei, unde locuia.

După ce a fost librar, a devenit scriitoare şi a scris numeroase cărţi pentru copii, cu personaje ca Ramona Quimby şi Henry Huggins, care au fost traduse în zeci de limbi.

Se afla într-o librărie când visul ei de a scrie cărţi pentru copii a fost impulsionat de un băieţel care a întrebat supărat: „Unde sunt căţile despre copii ca noi?”.

Beverly Cleary a primit National Book Award în 1981, pentru „Ramona and Her Mother", iar cu „Dear Mr. Henshaw" a câştigat Medalia „John Newbery” în 1984.

Ea declara, la împlinirea a 100 de ani, pentru emisiunea „Today” de la NBC, că cea mai mare mândrie a ei este faptul că volumele sale sunt iubite de copii.

La scurt timp după anunţul făcut de HarperCollins, reprezentanta statului Florida, Anna V. Eskamani, a scris: „Cărţile lui Cleary sunt motivul pentru care m-am îndrăgostit de citit, în clasa a doua, şi am fost de atunci un cititor pe tot parcursul vieţii”.

Librăria Powell's Books din Portland a scris că Beverly Cleary a fost „un erou al Portland”: „Suntem foarte întristaţi de această pierdere şi recunoscători pentru poveştile pe care ni le-a dat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.