Guvernul venezuelean a anunţat luni, în urma unui "acord amiabil" cu Germania, repatrierea unei roci sacre comunităţii amerindiene Pemon, care a fost expusă timp de 20 de ani într-un parc din Berlin, informează franceinfo.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Restituirea rocii sacre poporului Pemon a început", a scris pe Twitter Jorge Arreaza, ministrul Afacerilor Externe al lui Nicolas Maduro, adăugând că piatra a fost "retrasă" deja din Tiergarten, parcul din inima capitalei germane. 

Jorge Arreaza a adăugat mesajului său fotografii şi filme din timpul operaţiunii: roca Kueka ("bunică", în limba poporului pemon) care cântăreşte 30 de tone a fost ridicată pe platforma unui camion. 

Repatrierea ei în Venezuela este "rezultatul unui acord amiabil" cu Germania, a continuat şeful diplomaţiei venezuelene, adăugând faptul că drumul până în Venezuela ar trebui să dureze "mai multe săptămâni".  

Roca Kueka face obiectul unui litigiu între Venezuela şi Germania. În iunie 2012, autorităţile de la Berlin au anunţat că au găsit o soluţie amiabilă cu Venezuela care solicita returnarea pietrei sacre, oferită unui artist german în 1998 de fostul preşedinte venezuelean Rafael Caldera. 

Înainte de 1998, Kueka a fost expusă în parcul naţional Canaima, în sudul Venezuelei, o regiune locuită de comunitatea indiană Pemon care a considerat-o sacră. Potrivit unei legende locale, este vorba despre o persoană transformată în piatră. Dar în 1998, în urma unei donaţii a guvernului lui Rafael Caldera, piatra a fost ridicată de artistul german Wolfgang von Schwarzenfeld şi transportată în Germania, unde a fost tăiată, şlefuită şi expusă în cadrul proiectului "Global Stone", un ansamblu de pietre arheologice expuse în Parcul Tiergarten din Berlin. 

Săptămâna trecută, Mexicul a anunţat repatrierea din Germania a trei piese arheologice provenite din culturi diferite mezoamericane. Întoarcerea lor în Mexic a avut loc "fără implicarea justiţiei", a indicat guvernul mexican. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.