Două tablouri de Marc Chagall şi Pablo Picasso au fost găsite, la 14 ani după ce au fost furate din Israel, într-un subsol din Anvers (Belgia), relatează The Guardian. Cele două lucrări, un tablou de Picasso cunoscut simplu ca "Tête" şi "L'homme en prière" de Marc Chagall - care înfăţişează un bărbat rugându-se - au fost furate în februarie 2010 dintr-o vilă din Tel Aviv aparţinând unui colecţionar de artă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La momentul respectiv, prada sustrasă de hoţi a fost evaluată la 900.000 de dolari pentru cele două tablouri, la care se adaugă bijuterii în valoare de 680.000 de dolari.

La sfârşitul anului 2022, anchetatorii belgieni au primit un pont potrivit căruia un comerciant de artă din Namur, în Valonia, oferea cele două tablouri spre vânzare.

În cadrul unei operaţiuni secrete care a durat mai multe luni, poliţia a urmărit mişcările suspectului, un comerciant israelian de ceasuri de lux în vârstă de 68 de ani, poreclit "Daniel Z". Când poliţia federală a percheziţionat săptămâna trecută locuinţa suspectului, la cererea procurorului, a descoperit o sumă mare de bani, dar nu şi tablourile.

"Verificările şi mijloacele poliţieneşti desfăşurate în cursul anului 2023 au permis să se stabilească faptul că suspectul se afla într-adevăr în posesia operelor căutate şi că este posibil ca acesta să le fi deţinut la domiciliul său sau la domiciliul uneia dintre rudele sale", au declarat oficiali ai poliţiei pentru cotidianul belgian Le Soir. "Deşi a recunoscut că se afla în posesia tablourilor, suspectul a refuzat să spună unde le depozita".

După ce şi-au extins căutările la Anvers şi într-o clădire care a găzduit cândva un magazin de artă legat de cazuri de tablouri furate, anchetatorii au găsit două lăzi de lemn care conţineau operele de artă furate. Poliţia belgiană a declarat că tablourile nu au fost deteriorate şi se aflau încă în ramele lor originale. Principalul suspect a fost acuzat de manipulare de bunuri furate şi a fost plasat în arest.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.