Un concert susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, şi de violonistul Alexandru Tomescu în deschiderea „Anului Beethoven” la Ateneul Român va fi difuzat joi, pe site-ul fge.org.ro, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube al FGE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven (1770-1827), FGE propune un program exclusiv dedicat creatorului german.

Concertul difuzat joi, de la ora 19.00, a deschis „Anul Beethoven”, în ianuarie 2020, la Filarmonica „George Enescu”. 

În program: Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 – solist Alexadru Tomescu, Ruinele Atenei, op. 113 - solişti Marius Boloş, Ana Stănescu, Mihai Raicea. Corul Filarmonicii „George Enescu“ a fost pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner.

Înregistrarea prezentată datează din 17 ianuarie 2020.

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a condus peste 600 de concerte şi spectacole de operă. Pe lângă activitatea concertistică, Wang desfăşoară şi o activitate didactică, fiind primul dirijor din Asia care a devenit profesor de dirijat de orchestră la o universitate din Europa - Academia Regală de Muzică din Stockholm. Dirijorul Jin Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor, printre lucrările sale de succes se numără „Nokia Variations - a Travel through Music Styles”, „Tibet Impressionen - Song from the Roof of the World” şi „Romanian Dances”.

În prezent solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti (din 2002), violonistul Alexandru Tomescu s-a născut în 1976, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, îndrumat de mama sa, profesoara Mihaela Tomescu şi a absolvit în 1999 Conservatorul din Bucureşti la clasa profesorului Ştefan Gheorghiu. S-a perfecţionat ulterior la Southern Methodist University din Dallas, Texas (prof. Eduard Schmieder, 2000) şi la Ecole Superieure de Musique din Sion (Elveţia), cu renumitul Tibor Varga (2001). Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Concursul Internaţional „George Enescu” Bucureşti (Premiul I, 1999), Concursul „M. Long - J. Thibaud” Paris (Premiul II „Yehudi Menuhin”, 1999). În 2008, a devenit solist concertist permanent al Filarmonicii de Stat din Piteşti.

Înregistrările sale, CD şi DVD, cuprind un repertoriu de la opusuri celebre din literatura viorii la lucrări de muzică de cameră: „24/24 DVD&CD” (integrala Capriciilor de Niccolo Paganini); „Simply Mozart by Alexandru Tomescu” cu Orchestra Naţională Radio – dirijor Horia Andreescu (integrala Concertelor pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart); „Romantic Stradivarius”, împreună cu pianistul Horia Mihail (lucrări de Johannes Brahms, Robert Schumann şi Edvard Grieg). Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder - Voicu, Cremona 1702.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.