Beatrice Rancea, manager al Operei Naţionale Române din Iaşi, a obţinut nota 10 la evaluarea finală a noului său proiect de management, înscris în concurs pentru obţinerea unui nou mandat la instituţia culturală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea urmează să îşi susţină noul proiect în cadrul unui interviu, în cea de-a doua etapă a concursului, care va avea loc marţi, începând cu ora 09.00, la sediul Ministerului Culturii.

Beatrice Rancea se află la conducerea Operei ieşene din anul 2011, din 2010 fiind regizor în cadrul instituţiei. A fost membru al juriului emisiunii ”Dansez pentru tine”  în perioada 2006 - 2011.

Potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei, Beatrice Rancea a primit premiul pentru cea mai activă prezenţă în showbizul românesc ”Femei de succes - 2005” şi  premiul ”Alexandru Ioan Cuza” acordat unor personalităţi ale anului 1998, înmânat de preşedintele Ion Iliescu.

A fost recompensată cu Premiul UNITER pentru debut în 1993.

A fost iniţiator şi director artistic al Festivalului Tânărului Regizor, Slobozia, ediţiile 1996 şi 1997, şi membru în juriul Festivalului de Teatru ”I.L. Caragiale”, ediţia 1997. Totodată, Beatrice Rancea este iniţiator şi regizor artistic al Festivalului de artă medievală de la Sighişoara, Ediţia I.

În perioada 2005 - 2007, Beatrice Rancea a ocupat funcţia de director General al Teatrului Naţional din Constanţa, anul următor devenind consilier artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet ”Ion Dacian”, Bucureşti.

Este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” Bucureşti,  şi a Liceului de Coregrafie din Bucureşti.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, pe 5 mai, într-o conferinţă de presă la Cluj, că, în funcţie şi de decizia noului ministru al Culturii, Beatrice Rancea ar putea asigura interimatul Operei Române din Bucureşti. Vasile Dîncu a explicat că Beatrice Rancea, actualul director al Operei Române din Iaşi, i-a fost recomandată de regizorul Andrei Şerban, dar că îi cunoaşte şi personal activitatea, astfel că o consideră o soluţie bună pentru rezolvarea crizei administrative de la Opera Română din Bucureşti.

”Când Beatrice Rancea a ajuns la Iaşi, taximetriştii nu ştiau unde este Opera, iar acum lumea ştie de Operă. Ea a crescut în Opera Română de la Bucureşti, este cunoscută acolo, a lucrat cu oamenii de acolo şi chiar dacă ei nu au căderea de a-şi propune şeful, au spus lucruri bune despre ea. Noul Ministru al Culturii, dacă nu există alte opţiuni, ar putea să o considere o bună opţiune măcar pentru o perioadă de interimat”, a declarat Vasile Dîncu.

Noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a reamintit, joi, că poartă un dialog constant cu toţi actorii implicaţi în conflictele de la ONB: angajaţii care protestează, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, precum şi cu propunerea pentru conducerea instituţiei, Beatrice Rancea, în prezent interimar al Operei de la Iaşi.

”Voi numi un nou manager după 20 mai, sunt în discuţii cu absolut toţi actorii implicaţi, am trimis o Comisie administrativă, care să vadă la Operă exact care este situaţia actuală, nu aş dori să operez despărţirea Operei de Operetă fără să am o limpezire. Începând de ieri, este o Comisie alcătuită din patru persoane la Operă. Aş dori ca noului manager interimar să îi prezint o situaţie clară. Managerul interimar pe care intenţionez să îl propun este Beatrice Rancea, propunerea domnului Dâncu”, a precizat Corina Şuteu.

Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere numită de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet.  Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB şi la demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.