Bazilica Sacré-Coeur, unul dintre cele mai vizitate monumente din Paris, va fi clasată "monument istoric" după ani de controverse în jurul acestei clădiri considerată de mult timp simbol al divizării între o Franţă ultra-catolică şi alta anticlericală, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, Consiliul Primăriei din Paris a dat undă verde pentru a cere statului francez să acorde celebrei bazilici această recunoaştere care îi conferă cel mai ridicat nivel de protejare. 

Construit pe vârful colinei Montmartre, în nordul capitalei franceze, acest edificiu din piatră albă în stil romano-bizantin, înalt de 85 de metri, este în acelaşi timp un monument familiar parizienilor şi o etapă de neocolit pentru turişti, cu "aproape 11 milioane de vizitatori în fiecare an", potrivit părintelui Stéphane Esclef.

Povestea acestui sanctuar dedicat Inimii Sfinte a lui Iisus, proprietatea Primăriei Parisului, este sensibilă. 

Proiectul a fost lansat după înfrângerea Franţei de către Prusia (1870) şi după Comuna din Paris (martie până în mai 1871), un episod insurecţional sângeros care a început odată cu capturarea tunurilor pe locul clădirii.

În 1873, Adunarea Naţională, dominată de conservatori, declară bazilica de utilitate publică. 

"Încă de la început, edificiul reflecta opinia unei facţiuni foarte dezbinate din punct de vedere politic, ultra-catolicii, care voiau să monitorizeze un cartier considerat insurecţional din nord-estul parizian, dar şi să ispăşească păcatele Comunei din 1871, precum şi pe cele ale tuturor revoluţiilor de după 1789", a explicat pentru AFP Eric Fournier, profesor conferenţiar la Universitatea Paris-I Panthéon-Sorbonne.

De atunci, el a fost asociat cu "ordinea morală" represivă în epocă. Monumentul, care a durat foarte mult să fie construit, din 1875 până în 1923, a fost în mod regulat subiect de controverse între politicieni şi istorici, până marţi în cadrul unei scurte dezbateri la Consiliul de la Paris.

Karen Taieb, adjuncta direcţiei pentru patrimoniu din cadrul Primăriei din Paris, a spus că "decizia privind clasarea include şi scuarul Louise Michel, care poartă numele unei mari personalităţi a Comunei din Paris". "Acest fapt permite un dialog între cele două istorii, fără să o uităm nici pe una, nici pe cealaltă".

Concret, clasarea ca monument istoric permite ca eventualele lucrări viitoare să fie achitate "până la 40% din buget" de Direcţia regională pentru chestiuni culturale, comparativ cu 20% cât ar fo primit pentru o înscriere pe lista monumentelor protejate, nivelul de protecţie imediat inferior, obţinut de Bazilica Sacré-Coeur în 2020, a precizat Karen Taieb.

Printre principalele proiecte pe care "doreşte să le vadă finalizate" figurează "accesul facilitat pentru persoanele cu mobilitate redusă", dar şi "lucrările de renovare la orga Cavaillé-Coll, care se află într-o stare deplorabilă de şase ani.

Pe termen lung, el ar dori să "deschidă cripta pentru vizitatori", ceea ce în prezent este imposibil "pentru că din punct de vedere al securităţii, mijloacele de acces nu sunt adaptate pentru a găzdui un număr mare" de persoane.

Noul statut al bazilicii este, de asemenea, o decizie binevenită, în timp ce primăria arondismentului 18 din Paris militează pentru a obţine înregistrarea colinei Montmartre ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.