Artistul stradal britanic Banksy şi-a instalat un mic stand de picturi în ulei în Piaţa San Marco din Veneţia, însă a fost obligat să strângă şevaletele, aşa cum se poate vedea în videoclipul publicat, miercuri, pe contul său de Instagram, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banksy nu a fost binevenit la Bienala de la Veneţia, dar a decis să vină oricum. Într-un videoclip publicat pe Instagram, cel mai cunoscut artist stradal din lume apare în Piaţa San Marco, în centrul Palatului Dogilor. 

Cu toate că Bienala "este evenimentul artistic cel mai prestigios din lume, eu nu am fost niciodată învitat, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc", explică artistul. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. Setting out my stall at the Venice Biennale. Despite being the largest and most prestigious art event in the world, for some reason I’ve never been invited.

A post shared by Banksy (@banksy) on

În videoclip, acesta instalează un mic stand de expoziţie de picturi în ulei. Chiar Banksy se ascunde în spatele paltonului gri, cu o pălărie verde şi un ziar pe care-l răsfoieşte, aşezat liniştit alături de operele sale, în timp ce curioşi se opresc să-l cerceteze. 

Instalaţia se intitulează "Venice in Oil", aşa cum apare pe un carton aşezat sub pânze. Un joc de cuvinte între semnificaţia dublă a cuvântului "oil" în engleză: ulei pentru tablouri şi petrol, şi cea a vapoarelor de turişti. Opera sa, un ansamblu de nouă pânze, reprezintă un enorm pachebot alb. În spatele navei se vede celebra clopotniţă din Piaţă, podul Rialto şi bazilica San Giorgio Maggiore, precum şi alte palate. În prim plan, deranjaţi de prezenţa acestui monstru mecanic al mărilor, gondolierii pe ambarcaţiunile lor apar agitaţi. Mesajul, o denunţare a turismului de masă în acest oraş atât de fragil, este foarte explicit. 

Totodată, prezenţa artistului în Piaţa San Marco, cea mai cunoscută din Veneţia, este de scurtă durată. În videoclip apar şi mai mulţi poliţişti.  "Aveţi autorizaţia sau plecaţi!", explică unul dintre ei. Şi când Banksy admite că instalaţia sa este amplasată ilegal, acelaşi poliţist îi spune: "Nu puteţi rămâne aici!". 

Banksy nu a părăsit totuşi oraşul fără a-şi lăsa semnătura în piatră. În ultimele zile, mai mulţi internauţi au depistat, pe malul Rio din Ca' Foscari, o lucrare murală asemănătoare stilului artistului britanic. Acesta reprezintă un copil îmbrăcat cu o vestă de salvare, care tocmai a declanşat o rachetă de semnalizare care lasă un fum roz bombon. O tematică şi un stil pictural asemănător celor lui Banksy, chiar dacă artistul nu a revendicat încă opera. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.