Înregistrarea spectacolului de balet „Roşu şi Negru” de Livia Teodorescu Ciocănea, în regia şi coregrafia Alexei Mezincescu, pentru a omagia 179 de ani de la moartea celebrului scriitor francez Stendhal, va fi transmisă online, marţi, de Opera Naţională Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înregistrarea va fi oferită în regim gratuit, de la ora 19.00, pe canalul de Youtube al Operei Naţionale Bucureşti, în link-ulshorturl.at/axCD4

Titlul trimite la o simbolistică bipolară, pe care se construieşte întreaga acţiune şi care se traduce prin opoziţia fundamentală dintre viaţă şi moarte, dragoste şi ură, sau mai direct, dintre cariera militară (culoarea roşie a uniformei militare napoleoniene) şi cea ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale).

Spectacolul, ca şi romanul „Roşu şi negru” de Stendhal, este o meditaţie asupra condiţiei umane în perioada apariţiei ideii de emancipare socială prin calităţi excepţionale individuale şi nu numai prin avere şi titluri nobiliare. În epoca în care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era însuşi Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare şi dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoaşterea, înaintea morţii, a valorilor fundamentale ale vieţii: iubirea şi sacrificiul.

"Spectacolul încearcă o reconciliere între modern şi clasic, în vederea restabilirii comunicării între arta contemporană şi public.Mesajul lucrării este dincolo de momentul istoric invocat şi face parte din marile teme de meditaţie asupra condiţiei umane: credinţă, dragoste, datorie", spune Livia Teodorescu - Ciocănea. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.