RTUK, organismul de supraveghere a radioului şi televiziunii din Turcia, a interzis joi, timp de două săptămâni, difuzarea popularului serial de televiziune "Kizil Goncalar" (Muguri purpurii), a anunţat un membru al consiliului de administraţie, deoarece a fost considerat a fi împotriva "valorilor naţionale şi spirituale ale societăţii", potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilhan Tasci, un membru al consiliului de administraţie al RTUK care reprezintă principala opoziţie, a declarat pe platforma de socializare X că autoritatea de reglementare a impus, de asemenea, o amendă administrativă de 3% radiodifuzorului Fox TV, deţinut de Fox Networks Group a Walt Disney Co. (DIS.N).

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Kizil Goncalar", care evidenţiază diviziunea dintre segmentele religioase şi seculare ale societăţii, s-a confruntat imediat cu reacţii negative după ce a fost difuzat pentru prima dată în 18 decembrie, chiar dacă primele două episoade au fost în fruntea clasamentelor de audienţă şi au avut peste 10 milioane de vizualizări pe YouTube.

RTUK a penalizat adesea programe pentru ceea ce a catalogat drept încălcări ale valorilor morale ale Turciei, ale structurii familiei sau ale altor aspecte pe care le consideră lipsite de etică, şi anume drepturile LGBTQ+. Criticii săi şi partidele de opoziţie i-au reproşat că restrânge libertăţile.               

Producătorul Faruk Turgut a declarat că serialul reflectă realitatea sociologică a Turciei, înfăţişând conflictul dintre segmentele seculare şi religioase ale societăţii.               

"Încerc să ţin o oglindă asupra realităţilor societăţii turceşti. Realităţile trebuie să fie discutate, nu putem progresa ignorându-le", a declarat Turgut, citat de cotidianul Hurriyet.               

"Ei ne-au declarat război, dar noi vom lupta până la capăt".               

Ebubekir Sahin, preşedintele RTUK şi membru al Partidului AK al preşedintelui Tayyip Erdogan, aflat la putere, a scris pe X că telespectatorii indignaţi au cerut anularea serialului şi că afişele acestuia pe panourile publicitare din Istanbul au fost vandalizate cu vopsea neagră.               

Presa pro-guvernamentală a acuzat serialul de islamofobie, ceea ce a determinat anularea permiselor pentru locurile de filmare pentru episoadele viitoare.               

Frăţia Ismailaga, o sectă religioasă proeminentă din Turcia, a criticat dur serialul.               

"Producţiile din mass-media de astăzi care vizează religia noastră şi indivizii devotaţi, având ca scop denigrarea numelui lui Allah, a nobilei noastre cărţi Coranul, a instituţiilor spirituale precum sectele şi ordinele, sunt absolut inacceptabile", a declarat secta pe X.               

Tasci a spus că "RTUK s-a înclinat în faţa cultelor şi sectelor". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.