Ofcom, organismul britanic de reglementare a audiovizualului, a decis revocarea licenţei postului CGTN (China Global Television Network), informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania care deţine licenţa în Marea Britanie pentru CGTN nu are controlul curent asupra postului, fapt care contravine regulilor, a spus Ofcom.

Star China Media Limited (SCML), deţinătoarea licenţei, „nu avea responsabilitate editorială” asupra postului de ştiri în limba engleză, a transmis instituţia britanică.

„Astfel, SCML nu îndeplineşte cerinţele legale de a avea control asupra serviciului licenţiat, astfel că nu este o radiodifuzor autorizat legal".

În Marea Britanie, legile privind audiovizualul prevăd că radiodifuzorii trebuie să deţină controlul asupra serviciilor lor şi  asupra politicilor editoriale.

Ofcom a precizat că o entitate numită China Global Television Network Corporation este „decidentul final” privind programele.

Organismul de reglementare a mai transmis că nu a putut transfera licenţa acestei companii pentru că este „controlată de Partidul Comunist Chinez, ceea ce nu este permis sub incidenţa legii britanice a audiovizualului”.

Un astfel de transfer nu a fost posibil şi pentru că „informaţii cruciale au lipsit din aplicaţie”, în timp ce CGTN „a eşuat în mod repetat să răspundă problemelor importante” şi nu a făcut o restructurare, potrivit Ofcom.

Autoritatea de reglementare a adăugat că postul chinez a primit „timp important pentru a fi conform regulilor statutorii”.

Revocarea licenţei vine la şapte luni după ce Ofcom a descoperit că CGTN a încălcat regulile audivizualului prin difuzarea unei mărturii aparent forţate a unui cetăţean britanic într-un caz penal. Postul de televiziune a difuzat mai multe materiale în 2013 şi 2014, când se numea CCTV News.

În luna mai a anului trecut, CGTN a fost găsit vinovat de încălcarea codului audiovizual din Marea Britanie pentru că nu a reuşit să demonstreze imparţialitate în prezentarea protestelor din Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.