Autoarea britanică Susanna Clarke a câştigat Women's Prize for Fiction 2021, pentru cel de-al doilea roman al ei, „Piranesi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Piranesi” este primul roman semnat de Clarke după aclamatul „Jonathan Strange and Mr Norrell”, care a apărut în 2004. Noua carte are în centru un bărbat care trăieşte singur într-o casă „cu un labirint de holuri” până ce, într-o zi, realizează că nu este singur.

Romanul s-a impus în faţa a cinci titluri pentru premiul în valoare de 30.000 de lire sterline.

Preşedinta juriului de anul acesta a fost Bernardine Evaristo, scriitoare premiată cu Booker Prize al cărei roman „Girl, Woman, Other” s-a aflat anul trecut pe lista scurtă a Women's Prize.

Evaristo a transmis: „Cu primul ei roman în 17 ani, Sussana Clarke ne-a oferit o fantezie cu adevărat originală care amestecă genurile şi provoacă preconcepţiile despre ce ar trebui să fie cărţile. A creat o lume dincolo de imaginaţia noastră, care ne spune şi ceva profund despre ce înseamnă să fii om”.

Clarke a fost una dintre cele două autoare britanice în cursa pentru Women's Prize for Fiction de anul acesta, alături de Claire Fuller, care a fost nominalizată pentru cel de-al patrulea roman, „Unsettled Ground”.

Selectate au fost şi Patricia Lockwood şi Brit Bennett, din SUA, Yaa Gyasi (Ghana/ SUA) şi Cherie Jones (Barbados).

Maggie O'Farrell a câştigat premiul anul trecut, pentru „Hamnet”, viaţa ficţionalizată a fiului lui Shakespeare.

Înfiinţat în 1996 pentru a sărbători şi promova ficţiunea creată de femei, premiul este deschis oricărui roman scris de femei în limba engleză.

Clarke şi-a primit trofeul, o figurină din bronz botezată Bessie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri la Londra.

Prima ei scriere s-a aflat pe lista lungă a Booker Prize şi a fost desemnată de revista Time cea mai bună carte a anului 2004. BBC a realizat un serial pe baza lui, în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.