Galeria Naţională din Australia va returna Indiei 14 opere de artă care sunt suspectate că au fost furate, jefuite sau exportate ilegal, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artefactele religioase şi culturale includ sculpturi, fotografii şi un sul şi valorează în jur de 2,2 milioane de dolari (1,57 de milioane de lire sterline). 

Directorul galeriei Nick Mitzevich a spus că restituirea lor ar închide ”un capitol foarte dificil din istoria noastră”. 

Toate, cu excepţia unei lucrări, au legătură cu Subhash Kapoor, un fost negustor de artă din New York şi presupus traficant.

Kapoor, care se confruntă cu un proces în India, neagă toate acuzaţiile.

Unele dintre piesele disputate datează din secolul al XII-lea, când a existat dinastia Chola. 

Galeria din Canberra a restituit deja mai multe opere achiziţionate prin intermediul lui Kapoor, inclusiv o statuie din bronz a zeiţei hinfu Shiva cumpărată pentru 5 milioane de dolari (3,6 milioane de lire sterline) în 2008. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.