„Aurică, viaţă de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăieşte într-un lan de porumb şi care se împrieteneşte cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiţia Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aurel Marton şi-a petrecut peste 20 de ani în detenţie. Acum se străduieşte să ducă o viaţă normală, alături de familie. Povestea vieţii sale şi, mai ales, iubirea faţă de animalele abandonate, i-au atras atenţia regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. 

„Aurică, viaţă de câine” este un proiect hibrid, unde ficţiunea întâlneşte documentarul, fiind inspirat dintr-un caz real despre un deţinut care a evadat şi a trăit timp de trei luni într-un lan de porumb, dar şi de povestea lui Aurel Marton, un bărbat de 50 de ani, din Galaţi, care şi-a petrecut aproape jumătate din viaţă în şcoli de corecţie şi închisori.

Mihai Dragolea, cunoscut pentru forţa poveştilor din filmele sale, implicat în cazul tăierilor ilegale din Vatra Dornei, Suceava, în septembrie 2021, când a fost bătut crunt în timp ce filma un documentar alături de colegul său Radu Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, a fost atras de povestea lui Aurel Marton, pe care l-a cunoscut la un adăpost pentru câini (Bruno Shelter), unde acesta aducea animalele abandonate pe câmp.

„Ca regizor mă inspir mult din experienţele pe care le am, una dintre acestea fiind munca pe care o fac la Bruno Shelter. Am grijă de animalele de acolo şi interacţionez cu oamenii care ne ajută, aşa am ajuns să mă împrietenesc cu Aurel Marton, protagonistul filmului. El ne aducea la adăpost puii de câini sau pisici pe care îi găsea pe câmp. Am fost impresionat de actul său empatic şi am început să imaginez o poveste. Am căutat să arăt faptul că animalele simt la fel ca noi, se pot regăsi în situaţii-limită din care e greu să scapi şi uneori sunt cele mai bune fiinţe cu care ne petrecem timpul. Lui Eli şi Mihai, fondatorii Bruno Shelter, le-a plăcut ideea şi am discutat cum o putem spune şi arăta mai bine. Ştim că după abandonul animalelor, violenţa împotriva animalelor e o mare problemă, aşa că am construit în jurul acestei realităţi naraţiunea”, spune Mihai Dragolea.

„Mi s-a părut că trecutul lui Aurel Marton poate să fie o sursă de inspiraţie. Am dorit să arăt cum un om care evadează din închisoare, şi implicit din societatea civilizată, are capacitatea de a se identifica cu un animal, de a construi o relaţie de prietenie cu acesta, acţionând în consecinţă. L-am ales pe Aurel şi pentru faptul că munceşte mult la câmp, are un fizic impresionant şi o expresie fascinantă. De 20 de ani, el trăieşte într-un sat de pe lângă Bucureşti, alături de familia sa, încercând să ducă o viaţă normală, însă incapacitatea sistemului judiciar românesc de a-i procesa şi reabilita cazierul l-a condamnat la muncă fizică zilnică. Îşi câştigă banii săpând şanţuri, gropi pentru fundaţii, lucrând în construcţii, curăţând terenuri părăsite şi colectând fier din deşeurile aruncate de alţii pe câmp, angajatorii evitând să lucreze cu un om care are cazierul plin şi ignorând faptul că majoritatea faptelor au fost săvârşite în urmă cu mulţi ani. La 50 de ani reuşeşte să le facă pe toate, dar momentul retragerii la pensie se apropie, de aceea trebuie să se gândească la un loc sigur de muncă. După filmarea scurtmetrajului Aurică, viaţă de câine, am decis să îl ajutăm să-şi reabiliteze cazierul. Sperăm să şi reuşim, dat fiind faptul că acesta trebuia reabilitat în urmă cu mulţi ani”, completează Mihai Dragolea despre protagonistul filmului său.

Scurtmetrajul „Aurică, viaţă de câine” a fost realizat în regim independent, prin colaborarea dintre casa de producţie Vagabond Film şi adăpostul de câini Bruno Shelter. Scenariul filmului a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Talents Sarajevo 2021, în secţiunea Script Station, şi finalizat în cadrul FILM+, programul de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus.

Mihai Dragolea a realizat filme care au avut premiera în cadrul unor festivaluri importante de film din Europa şi au câştigat numeroase premii: „Roboţelul de Aur” (2015), „PhoeniXXX” (2017), „Totul pentru Riana” (2020). El predă Practică Documentară la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai şi acţionează independent sau alături de organizaţii de mediu şi în domeniul ecologic, unul dintre cele mai recente proiecte ale sale fiind împădurirea unui teren moştenit.

În prezent, Mihai Dragolea lucrează, alături de Radu Mocanu, la documentarul „După cioate”, produs de Monica Lăzurean Gorgan, din care a fost prezentat recent un fragment în cadrul festivalului One World România, în secţiunea Work-in-progress.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.