Câteva mii de persoane private de libertate din 10 penitenciare din România vor putea asculta din 17 iulie, la o staţie de radio cu circuit închis, fragmente din opere literare româneşti şi universale semnate W. Shakespeare, C. Noica, L. Boia, A. P. Cehov, F. Dostoievski, M. Eliade, în lectura şi interpretarea actriţei şi iniţiatoarei proiectului cultural Audioteca Şeherezadei, Adriana Moca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cuvânt împreună despre rostirea românească”, "Jurnalul fericirii”, "De profundis”, "Stima de sine”, "Nautilus”, "Arta de a iubi”, "La ţigănci”, "Romeo şi Julieta” sunt câteva dintre cele 30 de titluri din care va citi actriţa Adriana Moca pentru cei 5.000 de deţinuţi din penitenciarele Aiud, Botoşani, Bucureşti-Jilava, Bucureşti Rahova, Iaşi, Codlea, Slobozia, Timişoara, Tulcea şi Vaslui, în cadrul proiectului Audioteca Şeherezadei, susţinut de Radio România Cultural. 

Proiectul cultural Audioteca Şeherezadei a pornit ca o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces la cultură şi persoanelor care provin din medii defavorizate, a spus iniţiatoarea acestui proiect, actriţa Adriana Moca: "Încercăm să aducem în spaţii închise valori morale şi culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Şeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficţiune. Legenda spune că poveştile ei l-au vindecat de mânie pe regele Şahriar, oprind execuţiile fecioarelor condamnate la pieire. Am iniţiat acest proiect cu scopul de a încuraja lectura în general şi sper că va contribui la dobândirea unui capital minim de cultură şi competenţe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-şi depăşi condiţia de cunoaştere, cu beneficii ulterior, în libertate".

"Radio România Cultural este încântat să suţină acest proiect prin intermediul căruia oamenii privaţi de libertate pot evada imaginar în fascinanta lume a cărţilor, aşa cum o facem adesea cu toţii, inclusiv cei care nu ne aflăm în situaţia lor. Implicarea postului nostru în acest proiect continuă, de fapt, seria programelor şi demersurilor noastre de a promova cultura în mediile defavorizate, acolo unde cărţile sau muzica pot pansa rănile societăţii româneşti", a spus Radu Croitoru, manager Radio România Cultural.

Acest tip de lectură, propus de Audioteca Şeherezadei, facilitează accesul persoanelor private de libertate la un conţinut informaţional de calitate şi oferă posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau conţinuturi instructive, a spus Ioana Morar, comisar şef de penitenciare la director Direcţia Reintegrare Socială. 

"Pe lângă noutatea şi ineditul activităţii, lectura pasivă are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspecţie, este sursă de discuţii şi prilej de socializare şi, nu în ultimul rând, o invitaţie la lectură. Este de datoria instituţiei penitenciare să colaboreze cu comunitatea şi să încurajeze iniţiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate în detenţie. Îmbunătăţirea calităţii acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, în care latura instituţională să îşi găsească oglindirea în empatia societăţii", a mai subliniat Ioana Morar.

Proiectul cultural Audioteca Şeherezadei va continua în această toamnă în mai multe şcoli şi licee din ţară cu scopul de a promova cultura scrisă şi de a converti la lectură noi publicuri. Proiectul îşi propune să provoace publicul tânăr reticent faţă de lectură, să deprindă gustul cititului.

Proiectul Audioteca Şeherezadei este iniţiat de Asociaţia Culturală Vis-a-Vis şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.