„Cu trotineta la muzeu”, „Iute ca Suveica”, Atelier de „Modă, costum şi identitate”, ateliere de scriere creativă, haiku sau vânătoare de comori sunt doar câteva dintre atelierele propuse la Şcoala de vară a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentele propuse vor fi organizate în opt muzee din subordinea MMB. 

Pentru că muzeele sunt cele mai potrivite medii pentru explorat şi învăţat, Şcoala de Vară a Muzeului Municipiului Bucureşti este dedicată anul acesta atât copiilor şi adolescenţilor, cât şi adulţilor, activităţile de vacanţă desfăşurându-se în lunile iunie, iulie şi august.

Atelierele din cadrul Şcolii de Vară la MMB se vor organiza la Palatul Suţu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei şi Muzeul Victor Babeş.

„Joc şi joacă în Bucureştii secolelor trecute” - Casa Filipescu-Cesianu

Programul cuprinde o serie de ateliere dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 ani (în zilele de sâmbătă), iar o a doua serie este dedicată copiilor de 10-14 ani (în zilele de duminică). În cadrul atelierelor vor fi abordate subiecte precum jocul şi istoria jocului în mediul urban, prin ilustrarea a ceea ce înseamnă a fi copil în diferite perioade ale istoriei.

Cu trotineta la muzeu - pe traseele Casa Filipescu-Cesianu - Muzeul George Severeanu; Palatul Suţu - Muzeul Theodor Aman

Prima călătorie cu trotineta va începe de la Muzeul Vârstelor (Casa Filipescu - Cesianu) unde vom descoperi cum erau înţelese eleganţa şi rafinamentul în secolele XIX şi XX. Vom porni apoi, pe trotinetă, pe Calea Victoriei pentru a descoperi casa medicului şi colecţionarului George Severeanu, dar şi o serie de alte detalii care ne dezvăluie armonia şi frumosul din antichitate.

În cea de-a doua călătorie, copiii sunt invitaţi la Palatul Suţu pentru a descoperi biodiversitatea din tablourile Ceciliei Cuţescu Storck şi grădinile dobrogene din secolul trecut, aşa cum sunt ele etalate în Pinacotecă. Pornim apoi, pe trotinete, pe Calea Victoriei, către casa lui Theodor Aman unde vom poposi sub cireş, iar apoi vom descoperi grădina artistului, aşa cum a aşternut-o el pe pânză.

Amintiri din copilărie - Muzeul Nicolae Minovici

Asociaţia Artelier D propune a doua ediţie a programului educativ-creativ „Amintiri din copilărie”, sub forma unei tabere
urbane în aer liber, în parcul Muzeului Nicolae Minovici. Programul se va desfăşura ca o serie de ateliere de artă dramatică şi jocuri de păpuşi, lectură şi dezbatere, exerciţii de scriere creativă, arte aplicate şi meşteşug. Obiecte din colecţia muzeului vor ilustra pagini din scrierea lui Creangă, despre viaţa rurală, tradiţională, din secolul al XIX-lea şi vor fi puse în contrast cu tipologia similară din seria de cărţi „Harry Potter” a lui J.K. Rowling, despre Anglia semi-rurală şi universul magicului.

Iute ca suveica - Ateliere de ţesut pentru copii şi adulţi la Muzeul Nicolae Minovici

Obiectele de artă textilă tradiţională din colecţia doctorului Nicolae Minovici fac parte atât din patrimoniul material cât şi din cel imaterial, prin cunoaşterea cuprinsă în gestul tehnologic. Prin aceste ateliere, reprezentanţii instituţiei îşi propun să aducă publicul de toate vârstele mai aproape de înţelegerea artei tradiţionale, printr-un contact direct cu tehnologiile şi tehnicile creatoare, sporind totodată vizibilitatea patrimoniului textil al Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.

Muzeul Animat - Caravana Muzeelor în Benzi Desenate la MMB

În cadrul atelierelor copiii vor învăţa, alături de autorul Mihai Ionuţ Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic şi dând naştere unei poveşti cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduieşte atelierul. Prin joacă şi desen, cei mici îşi vor dezvolta imaginaţia, iar, la finalul atelierelor, vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate.

Oraşul creativ. Modă, costum şi identitate - Atelier de introspecţie urbană şi realizare de zine dedicate adolescenţilor

În cadrul acestui curs, adolescenţii participanţi vor putea explora maniera în care înţelegem şi ne exprimăm identităţile prin hainele pe care le purtăm, spaţiile pe care le ocupăm şi comunităţile de care aparţinem. În cadrul fiecărei întâlniri, se
va porni de la unul sau mai multe obiecte din una dintre colecţiile MMB pentru a discuta despre maniera în care hainele au evoluat de-a lungul timpului mai departe de rolul lor utilitar, pentru a exprima atât statutul, interesele şi valorile celui care le poartă, dar şi apartenenţa la o anumită comunitate. Analizând moda altor epoci şi maniera în care oamenii îşi decorau interioarele, vom încerca să înţelegem cum şi de ce ne îmbrăcăm, comportăm şi reprezentăm pe noi înşine, dar şi ce influenţă are oraşul în care trăim asupra acestor alegeri.

Oraşul deschis - Ateliere interactive de explorare urbană dedicate adolescenţilor

Această serie de 4 întâlniri îşi propune să dezbată întrebări cu liceenii interesaţi de istorie, de antropologie urbană şi de
dezvoltarea de comunităţi deschise, pornind de la patrimoniul din colecţiile Muzeului Municipiului Bucureşti, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează şi îi preocupă pe tineri şi istoria oraşului. Întâlnirile vor fi structurate într-o abordare concentrică, pornind de la individ, ajungând la familie şi grupuri de apartenentă, până la comunităţi, în relaţie cu ele însele şi cu oraşul.

„Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune” - Ateliere de scriere creativă în expoziţia „Orient versus Occident” la Palatul Suţu

Propunem copiilor un atelier de scriere creativă, în care vor afla câte superputeri pot avea scriitorii. În primul atelier copiii vor face cunoştinţă cu pictorii români călători şi vor avea ocazia să completeze un traseu interactiv dedicat expoziţiei tematice „Orient versus Occident” intitulat „Călătoria lui Puf dinspre soare-răsare spre soare-apune”. La final, îşi vor imagina o nouă călătorie a lui Puf pe care o vor aşterne pe foaie, în scris şi în culoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.