Festivalul Copilăriei, care include o serie de activităţi academice şi evenimente pentru cei mici (expoziţii, ateliere interactive, teatru, film) se va desfăşura, în perioada 29 mai - 1 iunie, la Lisabona şi Granada.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Lisabona, manifestarea centrală a festivalului va avea loc în data de 1 iunie, Ziua Copilului, prilej cu care Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză vor organiza, la sediul Ambasadei României, începând cu ora 11.00, un eveniment dedicat celor mici. Vor avea loc activităţi coordonate de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească în şcoli portugheze, vor avea loc diverse momente muzicale prezentate de către copiii de la Centrul Cultural Moldav din Cascais, iar scriitoarea Elena Dumitrescu Nentwig va citi povestiri pentru copii din ultimul său volum “Taina celor două perle“.

Totodată, cu sprijinul ICR Lisabona, va fi prezentat proiectul "Dem Creativ", cu desene şi ilustraţii reprezentând personajele lui Dem Demetrescu: Ionică Vulpoiul, Trăncănel, Domnul Oak, Iepuraşii poznaşi, Neghiniţă, Capra cu trei iezi.

Copiii vor participa la ateliere de povestiri, lucru manual, desen şi jocuri interactive, coordonate de Andreea şi Adrian Buga. De asemenea, va fi proiectat diafilmul "Capra cu trei iezi" şi vor fi amenajate spaţii destinate jocurilor copilăriei şi gastronomiei tradiţionale româneşti.

Proiectul "Dem Creativ" promovează opera artistului Dem Demetrescu (1903-1977), care s-a remarcat ca pictor, grafician, realizator de film documentar şi fotograf. După al Doilea Război Mondial, a ilustrat "Abecedarul" şi a devenit celebru în toată lumea, după ce ilustraţiile sale au fost prezentate la expoziţii în Milano, Londra şi New York. Dem Demetrescu a "desenat" copilăria multor români, dar o parte importantă dintre lucrările sale s-a pierdut.Astfel, aluat naştere Dem Creativ - care îi readuce la viaţă pe eroii preferaţi de odinioară. Cu sprijinul a numeroşi specialişti, după 10 ani de căutări în arhive, biblioteci şi în colecţii de artă ale muzeelor, fondul Dem s-a îmbogăţit şi a ajuns la peste 1.000 de lucrări - schiţe, desene, planşe, gravuri, acuarele, fotografii, diafilme şi filme.

Evenimentul este organizat de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Lectoratul de Limba Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.