Astronomii au descoperit 1.284 de exoplanete, dintre care nouă parcurg orbite care se încadrează în zone ce permit existenţa apei în stare lichidă, sporind astfel considerabil şansele de întreţinere a vieţii, au anunţat, marţi, oamenii de ştiinţă americani, citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acestui anunţ, numărul total al exoplanetelor (planete care se află în afara Sistemului Solar, n.r.) cunoscute de cercetători a ajuns la 3.264. Aceste corpuri cereşti au fost descoperite de telescopul spaţial Kepler, lansat de NASA cu obiectivul de a identifica planete care se aseamănă cu Terra şi pot fi locuite.

Aceste planete au fost identificate în timpul misiunii principale de patru ani a telescopului Kepler, care s-a încheiat în 2013, şi au fost considerate ”planete-candidate”.

Savanţii care au făcut anunţul de marţi au utilizat o nouă tehnică de analiză care aplică modele statistice pentru a confirma existenţa acelor exoplanete, în timp ce eliminau scenariile ”fals-pozitive”, generate de trecerea altor corpuri cereşti prin faţa unor stele. 

”Acum ştim cu siguranţă că există mai multe planete decât stele”, a spus Paul Hertz, directorului departamentului de astrofizică de la NASA, într-un comunicat de prtesă. ”Această informaţie ne transmite faptul că avem nevoie de misiuni viitoare, care să ne ducă mai aproape de momentul în care vom afla dacă suntem sau nu suntem singuri în Univers”.

 Dintre exoplanetele recent identificate, aproape 550 ar putea fi telurice, precum Terra, precizează NASA. Nouă dintre acestea se află la o distanţă ideală faţă de stelele în jurul cărora orbitează pentru a prezenta la nivelul scoarţei temperaturi care permit apei să existe în stare lichidă. 

Această descoperire a făcut ca numărul exoplanetelor cunoscute care beneficiază de astfel de condiţii propice întreţinerii vieţii să ajungă la 21. 

Telescopul spaţial Kepler urmăreşte micile modificări de luminozitate ale celor 150.000 de stele pe care le monitorizează. Unele dintre acele modificări sunt cauzate de planete care trec, pe orbită, prin faţa acelor stele, în raport cu poziţia în care se află Kepler. 

Analiza tehnică, realizată de Tim Morton, profesor de astronomie la Universitatea Princeton, şi colegii lui, a identificat acele modificări care se datorează trecerii unei planete prin faţa stelei sale, eliminând cazurile în care alte corpuri cereşti - precum comete şi asteroizi - tranzitează prin faţa acelor astre.

Savanţii americani au verificat, cu un grad de acurateţe de peste 99%, toate ”planetele-candidate” şi au confirmat faptul că 1.284 dintre acestea sunt într-adevăr exoplanete. 

Rezultatele sugerează că în galaxia Calea Lactee ar putea exista peste 10 miliarde de planete potenţial locuibile. 

Cea mai apropiată planetă potenţial locuibilă se află la o distanţă de 11 ani-lumină faţă de Terra. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.